Om du vil kjøpe sex, bør du vel kunne det?

REISER DEBATT: Tidligere var jeg helt imot prostitusjon, mens nå lurer jeg på hvorfor det ikke er lovlig, skriver Amalie Andersen.

REISER DEBATT: Tidligere var jeg helt imot prostitusjon, mens nå lurer jeg på hvorfor det ikke er lovlig, skriver Amalie Andersen. Foto:

Av

Jeg har alltid tenkt at det å kjøpe sex er noe som kun eldre, ekle menn gjør og gutter i slutten av tenårene på guttatur til Polen. Jeg har tenkt at lovreguleringen ved at det å kjøpe sex er ulovlig, mens det å selge det er lovlig – høres smart ut. Men hvor smart er det egentlig?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ifølge Straffeloven §315 kan man bli dømt til bot eller fengsel inntil seks år hvis man driver med «hallikvirksomhet». Åpenbart bruker ikke Straffeloven anførselstegn. Jeg tenker, så naiv som jeg er, at mannen/kvinnen i gata tenker at hallikvirksomhet handler om å styre prostitusjon. På en måte som en arbeidsgiver styrer arbeidstaker. Men Straffeloven mener hallikvirksomhet handler a) om å fremme andres prostitusjon og/eller b) leie ut lokaler og forstå at lokalene skal brukes til prostitusjon. Det vil si, i praksis, at hvis jeg leier ut en kjellerleilighet til Heidi, og vet at hun får betalt for å ha sex med Karl, så kan jeg ende i fengsel inntil seks år. Hvor smart er det?

Så kan man tenke, hva er egentlig prostitusjon? Det er rett og slett at en person mottar penger for å ligge med en annen eller at man får penger for å utføre en seksuell handling med seg selv.

Så hva er egentlig greia med denne nordiske modellen? Hvor det å kjøpe sex er ulovlig, og det å selge er lovlig. Den australske forfatteren, og tidligere sexarbeider, Rayne Constantine skriver i boken «Pizza, Pincushions and Playing it Straight» at den nordiske modellen er en idé klekket ut av folk som kaller seg selv sosialt progressive samtidig som de klapper seg selv på skuldra for å «hjelpe» sexarbeidere ved å ta bort inntekten deres.

Hun understreker at dette kan, teoretisk, høres veldig bra ut, men det betyr også at man fortsatt opererer under forutsetningene om at en seksuell ytelse som handelsvare i seg selv er moralsk feil, men at man føler seg litt bedre fordi loven tross alt hjelper sexarbeiderne.

Personlig har jeg alltid tenkt at kjøp og salg av sex bør være ulovlig. Tidligere har jeg ikke satt meg inn i saken, men tenkt at det er vel en grunn for at det er ulovlig i utgangspunktet – og sånn bør det vel være? I tillegg har jeg alltid tenkt at når man selger sex, så selger man kroppen sin. Det stemmer jo absolutt ikke. Jeg tror, uten at jeg har svaret på det, at dette er noe mange andre tror. Man gir nærmest bort en del av seg selv, når man selger sex. Men man selger jo kun en tjeneste. Hvis man skal kjøpe sex, så kjøper man jo ikke et kjønnsorgan eller verdigheten til noen, man kjøper handlingen.

Tidligere var jeg helt imot prostitusjon, mens nå lurer jeg på hvorfor det ikke er lovlig. Ikke fordi jeg har lyst til å starte et bordell i kjelleren og tjene meg søkkrik, men fordi sex i seg selv ikke er noe mer enn en handling. Så er det rett og slett ulovlig fordi det er skamfullt? Er det fordi noen mener sex kun skal foregå med noen man elsker? Og hva hvis man ikke finner noen man elsker da, skal man ikke ha sex? Hva med de som er handikappede eller har seksuelle fetisjer man nødvendigvis ikke får tilfredsstilt sammen med mannen/dama i gata? Hva med de mennene som kjøper sex på bakgrunn av at de ønsker intimitet som resultat av samfunnets toxic maskulinitet?

Hvis kjøp og salg av prostitusjon hadde blitt lovlig, så betyr jo ikke det at man må kjøpe eller selge det. Det er ingen som skal tvinge noen til å kjøpe eller selge sex, og hvis det er tilfelle så vil rettssystemet i større grad ta vare på ofrene fordi sikkerheten rundt prostitusjon vil være større fordi det ikke sees på som kriminelt i utgangspunktet.

Åpenbart er det mange som vil tenke at sex er ikke noe som kan kjøpes fordi det er en del av deres verdier. Og hvis verdiene deres er at sex kun skal foregå i ekteskap, bør vi respektere det. Men det betyr ikke at folk med slike verdier skal bestemme over folk med andre verdier. For det er jo ganske gammeldags å tenke «hvis ikke jeg skal, skal ingen andre».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.