Gå til sidens hovedinnhold

Om fugleskremmere og enda flere blokker på Vallø

Vi er ikke gode på å tilpasse oss naturen. Og jeg tenker ikke på ulvemotstandere, de er i en klasse for seg.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nei, noen lar seg opprøre over at hester bæsjer i naturen, særlig i badevannet vårt. At ingen foreløpig eier sjøen, men at den tilhører alle skapninger, er antakelig irrelevant. Men det er sikkert forskjell på dyr og mennesker. For båteiere gjør som de vil med septikken sin og unger kan finne på å gjøre unevnelige ting i sjøen... Det går til og med rykter om utslipp rett ut i fjorden enkelte steder. Men det blir så mye bryderi av å snakke om sånt.

Natur er fint, bare ikke i vår egen hage. Men vi burde ha gjort oss opp noen tanker om en natur i balanse etter tiden vi har vært gjennom. Tanker om flaggermus, rovdrift på naturen og markeder for ville dyr. Noen av oss tenker at mennesker er naturens verste fiende. Andre hiver munnbind i grøftekanten, trekker dem ned i do og slenger dem i havet. Da forsvinner de jo, og blir vips borte. Dessuten er munnbind stress, og det er fryktelig langt til Wuhan.

Jeg har observert et rart fenomen i det siste. Fugleskremmere. Først gjorde de meg sint, men så innså jeg at fuglers intelligens er undervurdert. Men søk på nettet forteller at de selges av noen med ordet «skadedyr» i navnet. Fugler er altså skadedyr... Ganske horribelt.

Først dukket disse skremmerne opp på butikktakene til firmaer som frivillig har etablert seg ved ... hold fast: et fuglereservat! Nå dukker det hersens uvesenet opp på private tak også. Men fra hagedammen vår, der vi mater de ville endene som ofte er på besøk (ja da, de gjør også unevnelige ting), observeres det at fugler ikke lar seg skremme så lett. Derfor heier vi på måkene som glor på fugleskremmeren på en meters avstand og svalene som leker seg med den i luften. Alt mens vi håper at høstens gåsejeger er Elmer Midd, og at han bommer skikkelig på gåsa og skyter ned uvesenet. Så tar vi heller ta fram hageslangen for å spyle vekk ting som legger seg her og der mens vi nynner at sånne plastfugler er egoisme på høyt nivå.

Folk tar ikke mye hensyn til fugler sånn generelt. Hjemseng er én fæl ting, men ta den storstilte utbyggingen noen vil ha på Jarlsberg. Artiklene som omtaler prosjektet nevner ikke at det ligger et Ramsar-område ved siden av. Sånt er jo lett å glemme. Men lyd og lys har stor effekt på fuglelivet, og det har sikkert også alle de som kommer til å rave langs Semslinna etter endt konsert. For ikke å snakke om biltrafikken. All verdens naturvernforbund og ornitologer bør komme på banen før det er for sent.

Det er sikkert for sent for Vallø. Jeg får en snikende og kjent følelse av at ting er bestemt. Stakkars Esso, de må jo få utnytte området de har brukt så mye penger på å rydde. Men – hvem har brukt årtier på å søle det til med syrebek og all verdens guffe? Kan det være Esso? Det skulle bare mangle om de ikke ryddet etter seg!

Vallø har en rik historie, men ingen ser ut til å bry seg om det, unntatt historielaget og endel informerte patrioter. Fakta: Vallø var et stolt industristed og huset en gang Det kongelige norske saltverk. Det lå akkurat der det nå er planlagt prefabrikerte leiligheter. Tenk å kunne bygge opp deler av Saltverket, tenk å kunne tilby folk litt historie, lære opp ungene, tilby noe annet enn shots og ferdigtygde sommerlåter på brygga. Men man tenker ikke sånn. Snart har vi blokker der ute også, sikkert også pent prydet av et digert signalbygg på pynten mot sør. Da kan Tutta i toppleiligheten vinke til Preben i signalbygget på Jarlsø. Og så må vi andre snike oss rundt på halvprivatiserte og anlagte stier mens folk som bor rundt blir kvalt av økt trafikk.

Noen må foreta seg noe, men hvem er det egentlig som kan det? Politikerne kan det, kommunen kan det, fylkeskommunen kan det til en viss grad ... Viljen er kanskje der, men i så fall like godt skjult som utbyggernes gode hensikter. Pressgruppene må på banen. Noen hadde nok et håp da det ble politisk regimeskifte, men i stedet har vi fått: Meet the new boss, same as the old boss.

Kommentarer til denne saken