Gå til sidens hovedinnhold

Omstillingen i mars er «peanuts» i forhold til det vi står ovenfor nå

Artikkelen er over 1 år gammel

Krisen traff oss på et uheldig tidspunkt.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

2019 var brukt på flytting og investering for fremtiden. I ni år hadde vi sagt ja til mye og fått mange muligheter. 2019 var året for å rydde plass til det vi likte best: sentrum, møtesteder og byutvikling.

WITH as er en bedrift med 20 ansatte. 20 cafe/barista-ansatte, bakere, sjåfører og renholdere. Nå er 16 helt eller delvis permitterte, 4 er i full jobb. To cafeer er åpne. Koronatiltakene kom med to timers varsel 12. mars. Kafeen vår på biblioteket ble stengt, og all møteaktivitet som var booket på Bydelshuset ble avbestilt.

Veien blir til mens vi går

I 2011 fikk jeg låne penger av banken til å starte handverksbakeriet jeg drømte om. Det året åpnet WITH brød & kaffe. Banken sa ja fordi jeg var villig til å jobbe uten inntekt i mange måneder. Jeg jobbet mye, og kalte levemåten en mellomting av familieprosjekt, livsstil og jobb. I 2013 fikk vi overta kafédriften på biblioteket, og det kjentes rett fra første sekund. I 2015 etablerte vi WITH bakst & kaffe på Wilhelmsen house, og ble der til 2019. I 2016-2019 fikk vi muligheten til å drive landhandleri på Tjøme, og i 2016 åpnet Bydelshuset. Stor-investeringen med tilbudet jeg virkelig ønsket for byen. Banken lot oss låne penger til næringseiendommen fordi cafedriften hadde gått bra i fem år, og leietaker og eier var samme person. Bydelshuset er bakeriet, storsalen, møterommene og cafe. Vi har i tre år hatt store arrangementer, mye møtemat og et fleksibelt hus. Enormt mye jobb for ikke all verdens penger, men mye feelgood og til glede for mange.

Les også

Kleskjede med butikk i Tønsberg er konkurs

Investeringer ga null buffer

I 2019 hadde vi betalt husleie i åtte år i Storgaten 40. Vi hadde brukt ubehagelig mye penger på oppgradering av noe som ikke var vårt. Derfor falt avgjørelsen på å tenke skikkelig langsiktig, investere i nytt lokale for WITH brød & kaffe, og heller betale ned på eget lån. Vi pusset opp «gamle vektern» på dugnad, brukte minimalt med penger, og lot alt overskudd fra måned til måned betale ned på den nødvendige oppgraderingen/ tilpasningen. Resultatet i 2019 var derfor null buffer for kommende år.

Så kom korona. Med alle sine føringer, utfordringer, elendighet, uro, svarte tanker og tapte inntekter.

Les også

Dramatisk situasjon for Quality Hotel Tønsberg: – Kan ta to år å komme tilbake til normalen

Å starte en bedrift er hardt arbeid. Å drive en bedrift er hardt arbeid. Hele tiden. Jeg har gjort det jeg kan for å sikre og skape arbeidsplasser, satse fremover og lage et bysentrum som byr på møteplasser. Jeg har gjort det i en bransje med små marginer hele veien. En bransje hvor hver bolle teller.

Da vi så kundene ble færre i midten av mars, gjorde vi alt vi kunne for å holde omsetningen oppe. Vi omstilte oss. Kunder ønsket heldigvis å være med på dugnaden. Bestillingene raste inn i vipps, vi kjørte daglig ruta fra Færder til Barkåker. Holdt åpent både på Bydelshuset og i Storgaten 29 for de som kom. Håp og uro byttet plass annenhver dag.

Nedgang på 45% i mars

I mars i år hadde vi en nedgang i inntekt på 45% sammenlignet med mars i fjor. Kostnadene klarte vi å kutte en god del, men lønn, varer, husleie, regnskapshonorar, strøm, forsikringer, drivstoff, renovasjon, arbeidsgiveravgift osv. sank ikke like fort som inntektene. Selv om NAV tok lønnsplikten fra dag 3 er det lønnsplikt for arbeidsgiver både i varslingsdagene og de to første dagene av permitteringen. Det betyr mye lønn ut som det ikke er jobbet for. Mars i år har vi snudd hver krone, og endt med underskudd. Regnskapsføreren har estimert hvilken sum vi kan søke om i redningspakken. Beløpet endrer ikke på de røde tallene i mars.

Les også

Spesiell utfordring for Revac: – Nei, her er ingenting som normalt

Vi vet underskuddet vil fortsette i april og trolig også i mai. Akkurat nå er det penger til å dekke de vanlige kostnadene. Når juni kommer viser derimot likviditetsbudsjettet røde tall. Da skal vi betale feriepenger, den utsatte momsen, i tillegg til alle vanlig poster som lønn, varer og drift.

Skal jeg låne mer penger? Får jeg lån? Eller skal jeg permittere alle ansatte og jobbe sju dager i uka aleine med vaffelsteking? Lukke øyna og håpe at det går over? Vente på nye tiltak i redningspakkene? Hvordan skal andre bedrifter løse dette som allerede har hatt stengt en drøy måned og vært helt uten inntekter?

Omstillingen i mars er «peanuts» i forhold til det vi står ovenfor nå. Det er nå alvoret begynner.

Les også

Jesper omsatte for en kvart milliard i fjor – så ble det bråbrems

Jeg trodde redningspakken var for meg

Jeg trodde redningspakken og Erna snakket til meg fra tv-skjermen da de sa at redningspakken var tiltenkt små og mellomstore levedyktige bedrifter. En redningspakke høres flott ut. Men tenk om det er en slags redningsaksjon som ikke redder. Kanskje mange små bedrifter vil kjenne det slik om en måned eller to:

Se for det at du er langt utpå sjøen med båten din en solskinnsdag og plutselig får motorhavari. Det kommer et kraftig og uventet uvær. Båten din holder på å gå under. Det kommer et helikopter som skal redde deg opp fra vannet før båten synker. Du blir lettet og jubler. Tauet fires ned mot deg, du hører motoren på helikopteret og tror dette kommer til å gå bra. Tauet som fires ned er ikke langt nok til at du får tak i det. Du strekker mot tauet, men når det ikke. Etter en stund holder helikopteret på å gå tom for drivstoff og må reise.

Kanskje dette blir tilfellet for mange med «små båter». Redningspakken er kanskje tilpasset levedyktige bedrifter med store buffere som har forberedt seg på dårlige tider. Ikke små og mellomstore bedrifter med små marginer i utgangspunktet. Ikke små bedrifter som allerede har «maxet» lånegrensen sin. Hvem tenker du det er riktig å bruke statlige midler på? De som allerede har store buffere og som kommer til å klare denne runden? Eller de med små marginer?

Les også

9 ting du kan gjøre i dag for å få bedre økonomi

Det er få med store buffere

Jeg er sikker på det er få med store buffere som driver butikk i Tønsberg sentrum. Butikkene i byen vår er stort sett drevet av folk som har startet butikken selv, og jobber i butikken selv. Mange med jevnt små marginer året gjennom.

Vil vi ha klesbutikker på gateplan, puber på torvet og veskebutikken på hjørnet? Eller er vi fornøyd med å bestille det vi trenger på nett, kjøpe mat på butikken og hente nye klær på post i butikk?

Avgjørelsen om hvordan sentrum ser ut til høsten faller de nærmeste månedene. Vi som driver her i byen er avhengig av at folk bruker byen sin nå. Så mye dere overhodet kan.

Til politikere og alle som driver med næringsutvikling: Det er nå dere må banke på dører og spørre hva dere kan gjøre for å bidra til å sikre arbeidsplasser, sentrum og bedrifter. Alvoret er nå for oss med små marginer. Alvoret er nå for å sikre arbeidsplasser.

Les også

Restauranten i Farmandstredet stengte i februar – nå er selskapet slått konkurs

Kommentarer til denne saken