Ordføreren om utelek: – Det er grunn til at vi har stengt barneskolen

RÅD FOR UTELEK: Minst én meter mellom barna, så få som mulig sammen og utelek framfor innelek? Her er rådene foreldre bør følge.

RÅD FOR UTELEK: Minst én meter mellom barna, så få som mulig sammen og utelek framfor innelek? Her er rådene foreldre bør følge. Foto:

FHI forteller under en pressekonferanse fredag at de anbefaler at man ikke samler barn til leketreff og at barna holder seg mest mulig hjemme.

DEL

Mens Flint Fotball råder medlemmene til å holde seg borte fra fotballbanen, deler bekymrede foreldre i Facebook-gruppen Eikfolk at rundt 18 personer spiller fotball på Eikbanen. Hvordan bør vi egentlig forholde oss til barnas utelek, nå som skolene er stengt?

– Det er grunn til at vi har stengt barneskolen og det er for å unngå store mengder barn og unge på ett område samtidig, sier ordfører Anne Rygh Pedersen til Tønsbergs Blad fredag kveld.

Advarer mot ungdomsfester

På Tønsberg kommunes Facebook-sider har hun også delt sine råd om barn som leker ute.

– Det er fint at barn leker sammen, og enda bedre er om de leker ute, men altså i små grupper, sier Rygh Pedersen i videoen.

Hun forteller også at det ikke er noe i veien for at man kan ta inn et ekstra friskt barn i en sånn sammenheng.

– Det er fint at folk nå samhandler om å passe barn, slik at de helt nødvendige jobbene kan bli gjort i samfunnet. Men det skal ikke være for mange barn sammen.

Hun har også klare anbefalinger til ungdommene.

– Når de gjelder ungdommene våre får vi noen signaler om at noen tenker det er fint å arrangere store fester eller sammenkomster. Ungdomsfester advarer vi veldig sterkt mot. Men det er helt uproblematisk å samles tre friske ungdommer i kjellerstua, for å ha de hyggelig sammen.

Hun forteller videre i videoen på kommunens Facebook-sider at eldre som er i risikosonen for korona-smitte ikke bør brukes som barnevakt.

Råd om korona til foreldre, barn og gravide

 • Det anbefales å ikke samle flere til leketreff eller felles aktiviteter. Målet er å holde avstand for å hindre smitte.
 • Anbefalingen er å holde minst en meters avstand.
 • Samvær bør begrenses (få timer).
 • For å ivareta barns behov for lek med andre barn kan man ha en til to faste lekevenner og holde seg til de samme lekevennene gjennom denne perioden. Det gjelder også for ungdom.
 • Det er bedre å møtes for lek utendørs enn innendørs.
 • Lekeplasser med mange barn samtidig bør unngås. Anbefalingen om en meters avstand gjelder også her.

 • Bursdagsselskaper bør utsettes.

 • Overnattingsbesøk bør begrenses i denne perioden.

 • Vask hender ofte, både før, under og etter lek, og ha god hostehygiene.

 • Barn og ungdommer med symptomer på luftveisinfeksjon holdes hjemme og bør ikke være sammen med andre barn og ungdommer utenfor familien. Dette gjelder også ved milde symptomer

 • Barn og ungdom som er i hjemmeisolasjon eller hjemmekarantene skal ikke omgås barn og ungdom utenfor husstanden.

Kilde: Helsenorge.no

Greit med lek på fotballbanen

Flere har reagert på store mengder barn som samles på både fotballbaner og skateparker fredag.

– Det handler om hva slags type lek barna leker. Man bør ikke klenge mest mulig på hverandre, men dersom fem-seks unger vil spille ball på fotballbanen, er dette bare bra om de er friske.

Hun forteller også at det er forskjell på utelek og innelek.

– Det er annerledes å være ute, da oppfører lufta seg på en annen måte enn inne på et rom. Inne bør man begrense til to-tre barn forutsett at de er friske.

Dersom ikke barna eller noen i familien er i karantene, forteller Rygh Pedersen at lek bør gå greit.

– Vi må huske at dette kan bli en ganske langvarig situasjon og at barna ikke er i karantene.

Til sist ber hun folk om å bruke hodet.

– Informasjonen kommer litt fra alle kanter. Sosiale medier er en positiv ting ved dugnad som eksempelvis Facebook-siden «Tønsberg hjelper». Men er skummelt når noen velger å skremme folk unødig. Det handler til syvende og sist om å bruke hodet i denne situasjonen.

– Føler meg på trygg grunn her

Flere kommenterer ordførerens utsagn ovenfor om at et fåtall barn kan samles samtidig. Ordførerens tilsvar til dette er:

– Jeg forholder meg til kommuneoverlegen og fylkeslegen. Mitt budskap er forankra hos dem. Helsedirektør Guldvog framførte det samme budskapet i det nasjonale pressekonferansen klokka 15.00 i dag. Jeg føler meg på trygg grunn her, svarer Rygh Pedersen i en tekstmelding til Tønsbergs Blad.

(Saken er oppdatert klokka 22.16)

Artikkeltags