Gå til sidens hovedinnhold

Orker ikke, gidder ikke, passer mæ’kke? Vi trenger handling i klimapolitikken NÅ 

Jeg skal gjøre mitt, men dere voksne må gjøre mer.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klimaendringene og miljøet har fått mye oppmerksomhet de siste årene på mange ulike plattformer. Hvor mye bryr vi oss, og må vi bry oss mer? Hele tiden får vi inn inntrykk, disse kan komme fra TV-en, telefonen, venner, og mye annet, men hva gjør vi egentlig med denne informasjonen? Setter du deg inn i en artikkel, eller leser du overskriften og tenker det holder? Jeg vet at jeg ofte gjør det siste, og jeg vet hvorfor. Det å sette seg inn i noe, krever innsats. Ofte gidder vi ikke, eller orker ikke.

Ifølge FNs handles organ UNCTAD står Klesproduksjonen for 8 % av alle utslippene av drivhusgasser. Det er mer enn all fly og sjøfart til sammen. Dette syntes jeg var fryktelig. Det som er enda verre, er forholdene menneskene som jobber på fabrikkene blir utsatt for. Dette fikk meg til å tenke på alle de menneskene som blir påvirket av klimaendringene. I Norge har vi vært heldige. Konsekvensene for oss er foreløpig små. Menneskene i utsatte land blir mer direkte påvirket av klimaendringene på ulike måter. Vi ser mer ekstremvær og at mange sykdommer spres raskere. Hvordan kan du og jeg gjøre noe med disse store verdensproblemene? Og gidder vi egentlig?

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Det er flere ulike saker man kan bry seg om når det kommer til klima og miljøet. Det er for mye plast i havet, som gjør at vi har øyer av plast som flyter rundt i Stillehavet. Fisker, sjødyr og fugler dør også av at de spiser plast. Vi har isbreene som smelter og, som fører til at havnivået stiger og isbjørner dør. Ifølge WWF er det mer enn 32 000 ulike arter rundt om i verden som er utrydningstruet. Kloden varmes opp, og vi slipper ut for mye CO2. Vi spiser for mye kjøtt. Vi kjøper for mange klær. Vi bygger store hus og bruker mye strøm, uten at vi vet hvordan vi skal dekke energibehovet vårt. Disse problemene er menneskeskapte, og vi må fikse det.

Det å tenke på disse problemene kan være overveldende, fordi problemene er så store. Da kan man føle seg liten, og det er lett å tenke at det man selv gjør ikke har noe å si. Vi lever jo i en verden med 8 milliarder mennesker. Denne tankegangen må vi slutte med. Greta Thunberg startet å streike alene, men nå hun har fått med seg flere millioner. Hun er en inspirasjon, og vi trenger flere aktivister som henne.

Greta Thunberg hadde ikke klart å holde de talene hun har holdt uten å ha kunnskap. Et eksempel er talen hun holdt for FNs klimatoppmøte. Man må jobbe for det man vil oppnå. Dette gjelder alt, om det er å bli fotballproff, lære et nytt språk, som jeg vil, eller å bli lege. Uansett hva vi vil oppnå eller lære, må vi gjøre en innsatts.

Denne innsatsen må vi selv legge ned. Jeg har tenkt til å prøve å holde meg mer oppdatert på hva som foregår med klimaet fra nå av, men jeg tror ikke alt dette ansvaret bør falle bare på den enkelte. Jeg synes det Tønsbergs Blad gjør med denne skrivekonkurransen er veldig bra. Det er bra at avisa prøver å inspirere ungdommer til å bry seg om miljøet. Jeg tror Tønsberg kommune også kan gjøre mer, og at lokalavisa vår i større grad kan utfordre kommunen på hva de oppnår med klimamålene sine. Tønsberg kommune og politikerne våre kan informere om hva de gjør for å minske Tønsbergs klimaavtrykk. Jeg tror de fleste vet hvor farlig klimaendringene er og at mange ønsker å gjøre noe.

Skal vi klare det, må vi ha kunnskap og vi må orke å sette oss inn i temaet. mer kunnskap er løsningen for å bli engasjert, og det å brenne for noe. Nå i 2021 bruker vi internett til nesten alt, og det fine med internett er all informasjonen vi trenger for å holde oss oppdatert er der. Vi må i tillegg holde politikerne ansvarlig for klimapolitikken de fører. Jeg skal gjøre mitt, men dere voksne må gjøre mer. Hvis ikke får vi ikke endringen vi trenger. Det er på tide å gjøre en innsats, skaffe seg kunnskap og skape reell endring.

Kommentarer til denne saken