Gå til sidens hovedinnhold

På tampen av en valgkamp: Kan vi stå for at bompengedebatten fikk hovedrolla?

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er åpenbart at vi som forbruker mest må endre og redusere forbruket mest. Bare sånn kan vi ruste oss mot en tøffere hverdag som vi vet er på vei. Bare sånn kan vi sikre at våre barn får et liv som er verdt å leve.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På tampen av en valgkamp er det vel vanlig at vi som skal velge er drittlei av politikk. Men kan vi stå for at bompengedebatten fikk hovedrolla?
Jeg mener at mange politikere og media bør skjerpe dagsorden!
Fordi vi velgere virkelig er mer opptatt av dypere spørsmål!
Selv om det er lokalvalg må vi holde et bredt perspektiv og vurdere partiene etter prioriterte verdier i politikken. Ideologi er relevant. Det er lokalt livene våre skjer og systemene våre vises i praksis.

Vår tids viktigste politiske spørsmål handler om hvor godt og hvor lenge vår moderne menneskelige sivilisasjon skal få bestå. Det er eksistensielt. Vi snakker søkkdypt og dønn alvorlig! Vi står i et veiskille hvert valg. Skal vi fortsette i full fart i vekstens og forbrukets kurs, noe vi vet vil kaste neste generasjon ned i dystopiens avgrunn?

Eller skal vi bremse forbruket nå og gjøre alt vi kan for å unngå at neste generasjon opplever ekstreme værforhold, krig og kollaps i global sivilisasjon?

Våre politiske partier har forskjellige virkelighetsoppfatninger og forskjellige perspektiver. Brannene i Amazonas er dessverre et godt bilde på hvordan nåværende norsk politisk retning bidrar til verdens utvikling. Vi pumper olje, de brenner regnskog. De dyrker billig soya, vi driver oppdrett av billig laks. Alle er mest opptatt av handelsavtaler.
Skattelette til de rikeste og økte sosiale forskjeller skaper harme og splittelse.
Absurd energibruk, for eksempel produksjon av kryptovaluta, er ren sløsing med energi. Nedbygging av urørt natur er groteskt og destruktivt.

Noen partier setter kortsiktig økonomisk vekst øverst av verdiene. De har en overveldende tillit til utopiske teknologiske fremskritt og tror på konkurransens overlegne kraft. Noen partier har en totalt unnvikende holdning til klimaforskernes overbevisende meldinger og en manglende respekt for våre naturlige, livsviktige, begrensede omgivelser. 

Vi trenger politiske partier som tar konsekvensen av at vi ikke kan ha evig vekst på en begrensa klode. Som ser at samarbeid har større potensial og kraft enn konkurranse. At sosiale, generøse samfunn er sterkere enn individualistiske og egosentriske samfunn, som vil bli svært sårbare i krisetid. Partier som ser at vi må styrke demokrati og lokalsamfunn, øke regional selvforsyning av mat og utjevne sosiale forskjeller. Vårt moderne samfunn er nettopp et samfunn hvor vi er gjensidig avhengige av hverandre og et godt fellesskap. For å skape et godt og robust verdenssamfunn må vi fjerne fattigdom. Vi må være nøysomme med vår dyrebare energi som vi henter fra naturressursene. Vi må la naturens økosystemer få leve i fred og verne om den.

Det er åpenbart at vi som forbruker mest må endre og redusere forbruket mest. Bare sånn kan vi ruste oss mot en tøffere hverdag som vi vet er på vei.
Bare sånn kan vi sikre at våre barn får et liv som er verdt å leve.
Det er opp til oss velgere å stemme klokt. Mest mulig rasjonelt for en levelig fremtid, selv etter at dagens regjering og politikere er borte. Stem på et parti som anerkjenner at vi må endre våre systemer fordi systemene bestemmer vår livsstil. Fordi vår livsstil må bli bærekraftig for å bevare livsgrunnlaget for menneskeheten.

Jeg har ikke egne barn, men jeg har kjærlighet og stor sympati for kommende generasjoner. Både mennesker, dyr og selve vår mor jords levende vesen.
Jeg mener at partiene Rødt, MDG og SV har de beste løsningene for klima, miljø, natur og medmenneskelige samfunn.
Godt valg!

Kommentarer til denne saken