Gå til sidens hovedinnhold

Per (66) er stolt av hva Tønsbergs Blad viser fram her: – De sier mer enn tusen ord, noen ganger

Artikkelen er over 1 år gammel

Veteranfotograf Per Gilding er i disse dager mektig stolt av hva avisa nå viser fram i byen.

– Jeg er enig i at et bilde sier mer enn tusen ord, noen ganger.

Det er vanskelig å ikke legge merke til Tønsbergs Blad-blinkskuddene som nå vises fram i byen. Tidligere har seks store bilder blitt vist fram. Nå er ytterligere elleve bilder fra vårt store fotoarkiv på plass, blant på bymøblene. Hvis du lurer på hva anledningen er, så er det altså avisas 150-års jubileum.

Blinkskudd

Etter 44 år i bransjen (10 år i Arbeider-Avisa i Trondheim og 34 år i Tønsbergs Blad) sa 66-åringen nylig takk for seg i Tønsbergs Blad. Som pensjonist har han nå vært sentral i utvelgelsen av de blinkskuddene du nå kan se forskjellige steder i byen – og som det har blitt enda flere av de siste dagene.

– Alle bildene er lokale, og de er forsøkt hengt opp i nærheten av der de ble tatt. Vi har vel ikke helt klart det med samtlige, men vi har i hvert fall forsøkt, forklarer Per Gilding.

Egen fotoavdeling

I tillegg til at det er en del av 150-års markeringen, så er denne bildeutstillingen også ment som en takk til byen og distriktet.

– Det blir jo på en måte også en markering av at vi har hatt en egen fotoavdeling i redaksjonen. Jeg er stolt av hva vi har fått til der – som vi nå kan vise fram et ørlite utvalg fra. Det handler om en tidsepoke som gikk fra å lade kameraet med film og å blande kjemi i mørkerommet – til å sende info til direktestudioet med mobilen. En voldsom utvikling, sier den tidligere fotolederen.


– Verdens beste

Han kaller det verdens beste yrke.

– Jeg har rett og slett vært kjempeheldig med valg av yrke. Jeg har truffet mennesker fra alle samfunnslag og vært over alt i Vestfold, men det aller beste har vært samarbeidet med de andre fotografene og journalistene i Tønsbergs Blad.

Selv har han bidratt til denne Tønsberg-utstillingen. Mange av avisas pressefotografer er representert blant de 17 bildene som nå kan bivånes i byen. Det eldste bildet er fra 1959.

Les også

Ofret livsverket - reddet Tønsbergs Blad

Hyggelige/morsomme

Han poengterer at utgangspunktet for å plukke ut disse pressebildene var selvfølgelig å finne fram til de beste, men også å være positiv og ta hensyn. Bortsett fra Peder L. Stangebyes bilde fra brannen i 1959, er alle de utstilte bildene av den hyggelige og/eller morsomme sorten. Du finner ingen ulykkesbilder denne gang.

Større utstilling

Avtalen med Tønsberg kommune innebærer at bildene skal stå utstilt i to måneder. Gilding kan fortelle at det høsten vil bli en større utstilling med flere bilder på Haugar kunstmuseum til høsten.

Les også

Avisas gull – vår felles historie

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.