De to sprekingene har satt seg som mål å padle i ikke mindre enn 24 timer...

– Det er fantastisk hvilken kreativitet folk viser, og hvordan de bidrar med det de er gode på for å støtte oss, sier markedsansvarlig Eric Laetare i Kirkens Bymisjon.

Pengene som samles inn skal gå til bymisjonens prosjekter for blant annet barn, familier og lavterskeltilbud innen rus.

Sliter mest

– Under koronaen er det kanskje de svakeste blant oss som sliter aller mest. De har kanskje mistet sin samlingsplass, og de er mer ensomme enn før. Derfor hadde vi lyst til å bidra litt, sier Truls Aabol, kjent som eier av Olympia Sport og aktivt i alt som er langt og slitsomt.

Aabol spurte likesinnede Per Bergsjø om han ville være med, og han takket i kjent stil ja til utfordringen.

– I min jobb i politiet har jeg sett mye og møtt mange av de bymisjonen støtter. Klart jeg måtte være med, smiler Per Bergsjø.


Hvor mange kilometer?

De to herrene Aabol og Bergsjø håper å tilbakelegge 150 kilometer. Det avhenger jo litt av både værgudene og kroppen det, men de håper på en snittfart på sju-åtte kilometer i timen.

– Først hadde vi tenkt en lang runde, men da vi bestemte oss for å fokusere på flest mulig kilometer og flest mulig innsamlede kroner gikk vi for en kortere runde her i Årøysund, forteller Truls Aabol.

Som bosatt i Årøysund blir det bokstavelig på hjemmebane.

– Jeg gruer meg ikke, men jeg kjenner jeg er spent, sier Aabol.

Spleis

Alle som ønsker å bidra kan støtte de to ivrige padlerne gjennom en spleis som er opprettet her; https://www.spleis.no/project/114743

Større bedrifter utfordres til å støtte med 100 kroner per tilbakelagt kilometer. Små bedrifter og enkeltpersoner med 20 kroner. Og enkeltpersoner med en krone.

– Vi tente umiddelbart da Truls kom til oss med denne ideen, sier banksjef Stig Berg-Johansen i Sparebank 1 Buskerud Vestfold. Banken går inn med 100 kroner per kilometer, det samme gjør Aabols Olympia Sport og Bjarøy Gruppen har også signalisert at de bidrar.

– Spleis-produktet vårt er jo perfekt til dette, og når vi har slagord som «vi er med» så var det lett å bli med, smiler Berg-Johansen.

Krysser fingrene

– Det blir en stor utfordring å finne rett fart og ikke starte for hardt. 24 timer i kajakk er mest en muskulær utfordring, sier Truls Aabol.

– Har dere noen padlet noe i nærheten av så langt?

– Nei. Men jeg padlet en gang 100 kilometer ved den russiske grensen sammen med Jørgen Aukland. Men det var medstrøms, sier Aabol som håper de får værgudene på sin side.

– Vi skal padle sammen og bytte på å ligge foran, og vi krysser fingrene for lite vind og lite bølger. Vi kommer nok til å spise og drikke om bord i kajakken. Vi taper for mye ved å gå i land i fem-ti minutter. Men annenhver time tipper jeg vi må opp og strekke litt på kroppen hvis vi skal klare å gjennomføre dette.

Ikke rekord

Nysgjerrige kan følge de to padlerne fra kommunebrygga i Årøysund.

– Det hadde vært hyggelig med litt støtte utover lørdagen, smiler de to. Naboen Jan Erik Warboe stiller sin strand til disposisjon som base.

– Sikter dere mot verdensrekord også?

– Nei, det er ikke målet, og vi kommer heller ikke til å være i nærheten. Så vidt jeg vet er den på 252 kilometer på 24 timer, men da padlet man på enn innlandsarena med helt flatt vann. Det blir nok litt andre forhold i femkilometersrunden her i Årøysund, sier Truls Aabol.