I juni 2018 introduserte flere av de større restaurantene og fastfoodkjedene pappsugerør til markedet. Det var en del av en kampanje for å redusere plasten i havet. Selv om det så klart var en bra ting, er det fortsatt mye igjen som må gjøres. Plastposer, plastemballasje og plastflasker er også farlig i havet. Det kommer av at vi mennesker pakker så og si alt inn i plast, og det er det på høy tid at vi gjør noe med.

Det er vel og bra det at maten holder lengre, men hvis vi skal veie opp holdbarheten på maten vår og livet til alt rundt oss så burde ikke det være et vanskelig valg å gjøre i teorien. Dilemmaet ligger jo i det at hvis maten ikke holder lenge nok må vi produsere mer og det er ikke akkurat så positivt heller. Det som må gjøres er å finne en alternativ løsning til innpakningen, i Asia for eksempel er det flere butikker og markeder som har begynt å pakke maten inn i bananblader, noe jeg har sett selv i Thailand.

Resirkulere

Når det kommer til forbruket til oss vanlige mennesker er det mye vi kan gjøre. Resirkulering er en fantastisk ting i praksis, det å bruke plastposer på nytt, pante flasker og å kaste avfall i riktig avfallsdunk hjelper mer enn man tror, det sier iallfall sortere.no. Vi i Norge er verdensmestere på å pante, hvor hele 87% av flasker blir gjenvunnet ifølge infinitummovement.no. Vi mener at hele verden burde begynne med panting. Det er tross alt en genial ide, selv om også vi har et forbedringspotensial.

Konsekvenser

Hvert år havner 8 millioner tonn plast i havet ifølge wwf.no. Konsekvensene av det er store. Plast i havet dreper mer enn en million sjøfugler, hundre tusen sjøpattedyr og et ukjent antall fisk og skilpadder. Verden er et økosystem som egentlig har en perfekt balanse. Plast derimot, hører ikke hjemme i det systemet. Jo mer vi kaster jo flere dyr dør, og sakte, men sikkert kommer det til å ha konsekvenser for oss. Kall det gjerne karma. Naturen er som et hjul, fjern en av eikene og hjulet blir ødelagt.

Hva vi må gjøre?

Samtidig som at naturen er et balansert hjul, er økonomien vår også det. Dessverre blir naturen nedprioritert i den diskusjonen. I stedet for å klage på at ting ikke blir gjort bør vi ta saken i egne hender og komme på bedre alternativer. Men som sagt så er naturen nedprioriter og plast er en veldig billig og effektiv ting, faktumet er at vi må sette ned foten å gjøre en forskjell koste hva det koste vil. Det er enklere sagt en gjort, men det er menneskehetens framtid på spill. Derfor skal jeg og Sigve donere halvparten av vinner premien om vi vinner til forsking på nye alternativer og organisasjoner som rydder havet vårt.

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.