For det er nok nå.

Sommeren har vært en sammenhengende serie av nestenulykker, forårsaket av Pokémon Go-gærningene som vingler, virrer og vagger rundt i parker og på fortau som en flokk forvirrede pingviner.

Til tider komiske å se på, siden de stort sett går og glaner på mobilskjermen sin, og derfor får med seg minimalt av det som foregår rundt dem - der ute i virkeligheten.

Så de snubler, nestenkolliderer med hverandre og går seg på søppelbøtter. Hvis de da ikke sitter fem-seks stykker rundt en benk - stirrende ned og uten å si ett eneste ord til hverandre.

Jo da, så mye for det «sosiale», som spillerne sier er så stas med dette spillet…

Men selv om det er en del (ufrivillig) komikk, er det egentlig ikke så mye å le av. I alle fall ikke for oss som ikke er på dette Pokémon-kjøret som får ellers normalt intelligente mennesker til å storme ut i det offentlige rom for å oppføre seg som komplette tullinger.

Å ha et mobilspill i hånda, er i sommer blitt en blankofullmakt til å være en fare - både for seg selv og folk rundt seg.

Når Pokémon Go-gærningene jakter desperat på ett eller annet som faktisk ikke finnes i virkeligheten, klarer de ikke konsentrere seg noe som helst annet.

De følger ikke med på om det er andre på gangstien, og de skjener ut i gata uten å sjekke om det kommer biler. Det hender at de sitter i bilen selv og prøver å kjøre samtidig som de sjekker mobilskjermen.

Selv bruker jeg å sykle gjennom Sandefjord sentrum til og fra jobb, noe som er blitt en risikosport med store innslag av absurde opplevelser.

Jeg har nådd igjen syklister som har vinglet så mye og tråkket så sakte, at jeg har trodd de har brukt de siste sju timene på puben. Så viser det seg at de bare er på Pokémon-jakt…

Hva slags naturopplevelser får de egentlig når det eneste de har tid til, er å glo på mobilen mens de raver rundt og skremmer vettet av andre gående, syklister og bilister?

 

En kollega av meg ble for øvrig påsyklet så det smalt, av en ungdom på elsykkel med en hånd på styret og - selvsagt - den andre rundt mobilen.

Med nesa ned i mobilen småløper unge og voksne over fotgjengerovergangene. Klynger av Pokémon-gærninger bråstopper i butikkinnganger og på gatehjørner. I parken går de fire-fem i bredden, og blir både forvirret og fornærmet over å måtte kaste bort verdifull Pokémon-konsentrasjon på å flytte seg når syklister prøver å passere.

Det er da jeg tenker: Hva hvis alt dette hadde blitt gjort av folk uten en mobil med Pokémon Go-spill i hånda? Hadde politiet godtatt det da?

Tror ikke det.

Hva hadde helsevesenet tenkt hvis de hadde fått melding om en skokk tilsynelatende forvirrede folk som vandret fram og tilbake og i ring? Sannsynligvis noe à la «Her er det noen som har glemt å ta pillene sine…».

Det blir sagt så fint at Pokémon Go får ungdommer som ellers sitter nede i kjelleren, til å bevege seg ute i frisk luft. Jo da, kjekt det. Men hva slags naturopplevelser får de egentlig når det eneste de har tid til, er å glo på mobilen mens de raver rundt og skremmer vettet av andre gående, syklister og bilister?

Nå har arrangørene av Bytri i Tønsberg sett seg nødt til å ha «Pokémon-vakter», så ikke spillere med nesa i mobilen skal forville seg ut i løypene og forstyrre deltakerne.

I Telemark har turistforeningen gjort knefall for hysteriet, og inviterer til Pokéwalk med muligheter til å fange Pokémoner.

Nei, det er nok nå. Er det noen som bør fanges, så er det Pokémon-spillerne. Det er ikke naturlig for dem å være i naturen. Der blir de bare forvirret, og er en fare både for seg selv om omgivelsene.  

Så fang så mange Pokémon-spillere du kan, og frakt dem tilbake dit de hører til - ned i kjelleren og inn på gutterommet. De har vært ute altfor lenge nå.

Får svar på tiltale

OG DETTE svarer en Sandefjord-jente (21): – Du kan godt le av oss, men ikke be oss stikke ned i kjelleren igjen