Gå til sidens hovedinnhold

– De levde i frykt for farens sinne

Artikkelen er over 7 år gammel

HORTEN: Et nært familiemedlem fortalte mandag hvordan barna levde i frykt for 37-åringens hyppige raseriutbrudd. – Vi visste aldri hva som kom til å skje, eller når han fikk raseriutbrudd.

Fredag startet rettssaken mot en 37-åring som er tiltalt for overtredelser av straffelovens paragraf 219, den såkalte familievoldsbestemmelsen, overfor to familier. Dette er lovbrudd som omhandler vold, krenkelser og terrorisering av hans tidligere kone, sine egne barn, hans nye samboer og hennes barn.

Mishandlingen skal ha pågått en årrekke. Det dreier seg i hovedsak om fysisk og psykisk mishandling, i tillegg til at han skal ha brutt et besøksforbud han ble ilagt.

Lukket dørene første dag

Saken startet i Nordre Vestfold tingrett fredag. Retten lukket dørene den første dagen, det vil si at media ikke fikk høre de fornærmedes forklaringer.

Mandag forklarte mannen sin versjon av de mange hendelsene som tiltalebeslutningen omtaler.

Han erkjente å ha vært hardhendt med barna ved noen anledninger, men forklarte at dette hadde skjedd under lek og ved uhell. I tillegg innrømmet han å ha blitt sint ved enkelte tilfeller, men stilte seg uforstående til påstandene om at familien levde i konstant frykt for hans raseriutbrudd. Han fortalte likevel om to samboerforhold preget av mye krangling og konflikter.

I alt tre vitner forklarte seg i retten mandag. Et nært familiemedlem av mannens første kone og barn, tegnet et bilde av en redd og kuet familie.

– Det var en situasjon med mye frykt og uforutsigbarhet. Man visste aldri hva som kom til å skje, eller når han ble sint. Han hadde mange og hyppige sinneutbrudd, forklarte vitnet.

– Hvorfor ble ikke dette anmeldt, ville aktor Anniken Rasch vite.

– NN (hans tidligere kone, red.anm.) var redd for hva som kunne skje med henne og barna. Det var det som holdt henne tilbake, sa vitnet.

Pågikk i en årrekke

Tiltalepunktene strekker seg over en periode fra 1996 til 2010. Saken ble først meldt til politiet i 2012, og det var barnevernet som først anmeldte saken.

I tillegg til de mange punktene i tiltalen, kom det i løpet av dagen også fram at mannen også skal ha vært voldelig mot familiens husdyr.

Det er satt av tre dager til saken i Nordre Vestfold tingrett. Mannens forsvarer er advokat Bjørn Berge. Barna og deres mødre har advokat Helge Hjetland og Siv Elise Kvamsdal som sine bistandsadvokater.

Aktor Anniken Rasch har varslet at hun vil legge ned påstand om en vesentlig fengselsstraff.

Mannens forsvarer, advokat Bjørn Berge, ønsker ingen ytterligere kommentar på det nåværende tidspunkt.

Rettssaken avsluttes tirsdag.