Med et papirark der de påstår at de samler inn penger til døve, går de mistenkte bedragerne rett på mennesker som gjerne befinner seg utenfor butikker og i handlegater. Politiet har tidligere opplyst at det antakelig er romfolk som begår svindelen.

LES OGSÅ: Advarer mot falske pengeinnsamlere

Fredag ettermiddag var det en oppmerksom kvinne utenfor Kiwi i Borre som så hva som utspilte seg på parkeringsplassen.

Brutalt

Hun ringte umiddelbart til politiet, som i løpet av dagen hadde fått flere andre telefoner om det samme, og sendt ut patrulje. Men hver gang har svindlerne kommet seg unna, fordi de går kjapt, truende og effektivt til verks – og forsvinner.

LES OGSÅ: – Pengeinnsamlere skremte eldre mann

Ifølge politiet var det akkurat det som skjedde på Borre litt etter klokken 13.00. Vitner har fortalt at en kvinne var direkte innpåsliten mot fredagshandlende mennesker som skulle ha dagligvarer til helgen. Flere skal ha gitt henne penger. Litt etter ble hun hentet av en mannlig sjåfør. Deretter forsvant de i stor fart.

Truende

– Bilen ble etter kort tid stanset av en politipatrulje og to personer ble pågrepet, opplyser operasjonsleder Petter Aronsen.

De to som er pågrepet, en mann og en kvinne, er rumenske statsborgere. Begge er i begynnelsen av 40-årene.

LES OGSÅ: «Mange blir redde»

– Vi mistenker at innsamlingen deres til døve er et bedrageri. I tillegg bærer innsamlingen preg av å være innpåsliten, på grensen til truende. Ut fra antallet meldinger vi har fått inn, regner politiet med at det er flere grupper med innsamlere som opererer i vårt distrikt, sier Aronsen.

Politiet mistenker at gruppene som presser folk på denne måten, ikke sender pengene videre til døve, men putter dem i egne lommer.

Avhøres lørdag

Politiinspektør Eskil Bredesen opplyser til tb.no at Vestfold-politiet lørdag formiddag begynner avhørene både av vitner og de pågrepne rumenerne.

– Jeg vil ta en påtalemessig avgjørelse på grunnlag av dette, sier Bredesen.

Politiet har tatt hånd om bilen de to satt i. Bilen er ransaket.