Gravpynt stjeles fra kirkegårdene

Kirkegårdsleder Hans Kristian Amundsen ved Nøtterøy kirke har siden i vår fått flere henvendelser om tyverier av gravdekor. Det er ikke dyre ting som blir stjålet, men det dreier seg om stor verdi rent følelsesmessig.

Kirkegårdsleder Hans Kristian Amundsen ved Nøtterøy kirke har siden i vår fått flere henvendelser om tyverier av gravdekor. Det er ikke dyre ting som blir stjålet, men det dreier seg om stor verdi rent følelsesmessig. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

NØTTERØY: Etterlatte fortviler over at minnegjenstander forsvinner fra gravlunden.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Kirkegårdsleder Hans Kristian Amundsen ved Nøtterøy kirke har siden i våres fått flere henvendelser om tyverier av gravdekor.

– Det er så klart sørgelig for de pårørende. Ofte er det snakk om mindre gjenstander som engler, hjerter og andre nipsting. Det er ikke mye verdt i penger, men det holder en følelsesmessig verdi, forklarer Amundsen.

Han ser også med bekymring på at pynten fra gravene til barn og unge er mest utsatt.

– Familie og venner legger ting ved graven som innehar en personlig mening. Det er spesielt ille at det skal gå ut over dem som har mistet noen i ung alder, sier Amundsen.

LES OGSÅ: Pyntet graven med 150 hodeskaller

Vanskelig å få oversikt

Henvendelsene Amundsen har fått har vært fra folk som gjentatte ganger har opplevd at ting har forsvunnet fra kirkegården.

– Det er vanskelig å få en fullstendig oversikt over hva som blir tatt, og det skal mye til for at folk sier ifra. Vi som jobber her har liten mulighet til å få med oss om noe skulle bli stjålet, sier han.

Kirkegårdslederen oppfordrer de som har opplevd lignende å ta kontakt for å prøve å registrere hvor stort problemet er.

– Det er fint om folk sier ifra, men så langt ser jeg ingen løsning på problemet. Kirkegården er åpen hele tiden, og hvem som helst har tilgang.

LES OGSÅ: Nå kan du få «strekkode» på gravsteinen din

Fugler på ferde

Kirkeverge Øivind Grimsæth i Tønsberg har ikke hørt om noen større tyverier på Tønsberg-kirkenes gravlunder, men utelukker det heller ikke.

– Det har hendt, men da er det heller blomster som blir borte, forteller han.

Tjøme kirke har ikke fått henvendelser om tyveri på flere år, mens det i Høyjord og Andebu er fuglene som er de største kjeltringene.

– Flere har trodd at noen har kommet og flyttet på blomster og pynt om natten. Da har det vist seg å være fuglene som har vært på ferde, sier kirketjener Gerd-Ruth Michelsen ved Andebu kirke.

Artikkeltags