Gå til sidens hovedinnhold

Gutt (7) jaget av maskert mann

Artikkelen er over 8 år gammel

NØTTERØY: Gutten og familien hans tror det var et kidnappingsforsøk, da en maskert mann med sekk og tau løp etter gutten på parkeringsplassen.

Den 7 år gamle gutten var ferdig på skolen, og skulle gå den korte veien fra busstoppet på Ramdal og hjem. Lucia-dagen 2012 ble en dag han ikke glemmer.

Skrekkopplevelsen skjedde på parkeringsplassen utenfor Idéfagskolen på Nøtterøy i 13-tiden, der tb.no møtte ham sammen med storebroren på 10 år og faren deres én uke etter hendelsen. For å beskytte guttene ønsker ikke familien å stå fram med navn.

– Jeg vil ikke trigge en annen gærning til å gjøre det den første ikke klarte, sier faren.

Jaget

Etter å ha gått av skolebussen, gikk 7-åringen rett opp til parkeringsplassen like ved. Der ble han en kort stund stående ved noen parkerte biler for å sjekke at det var trygt å gå videre. Han så ingen mennesker på parkeringsplassen og begynte å krysse den. Da oppdaget han etter hvert en mann med svarte klær, sko og maskert ansikt noen meter bak seg. 7-åringen ble redd og begynte å gå raskt.

– Så ropte han «kom hit, lille rakkerunge!». Jeg svarte at jeg ikke er noen rakkerunge, fortalte gutten til tb.no.

Da var han så redd at han begynte å løpe, og mannen løp etter. Gutten løp rundt en bil parkert ikke langt unna og kastet av seg skolesekken for å kunne løpe fortere. Mannen fulgte etter, og gutten forteller at de løp flere runder rundt bilen og skiftet retning flere ganger.

– Han datt en gang, fortalte gutten.

LES OGSÅ: Sindre (14) og Kevin (14) ble jaktet av en fremmed mann

Sekk og tau

I tillegg til mannens maskering, var også det han holdt i hendene foruroligende.

– Han hadde en sånn stor, svart søppelpose og et stort tau. Et blått, fortalte 7-åringen.

Han forklarte at han ikke kunne se noe av mannens hår fordi det var tildekket. Maskeringen skjulte også hele ansiktet og halsen. Trolig var det en finlandshette.

– Det var sånn svart med tre huller. Her og her og her, sa 7-åringen og peker på øyne og munn.

Foreløpig tar gutten det greit, men har våknet én natt og fortalt moren at han hadde mareritt om hendelsen. Han kommer ikke til å gå hjem alene mer. Guttens foreldre er bekymret, og vurderer nå fulltidsplass i SFO.

 – Torsdager er den eneste dagen han går alene hjem fra skolebussen. De andre dagene er han i SFO, eller går sammen med storebroren. Men utryggheten blir jo egentlig ikke mindre, for ungene er jo ute og leker etter skolen også. Om sommeren hender det de sparker fotball her, eller står på rulleskøyter, forteller faren.

Foreldrene frykter mannen hadde gjort research på forhånd, og visste at 7-åringen gikk alene torsdager. De kan bare spekulere i hva mannens motiv kan ha vært.

LES OGSÅ: Lensmannen: – Han er en venn av foreldrene.    Foreldrene: – Vi aner ikke hvem han er

Sliten

– Jeg tror han var gammel, for han løp ikke så veldig fort. Han ble fort sliten, forteller 7-åringen.

– Hvordan vet du at han var sliten da?

– Fordi han tok på treet og gjorde sånn, viste gutten og etterlignet en som hev etter pusten mens han lente seg mot treet like ved plassen bilen sto parkert.

Gutten forteller at mannens bil sto parkert ved containerne ut mot Ramdalveien. Han beskriver bilen som hvit, grønn og blå. Ulike deler av bilen skal ha hatt forskjellig farge. Mannen sa ikke stort, men gutten oppfattet det som østlandsdialekt.

LES OGSÅ: La kortene på bordet i lokkemann-saken

Fant fotsporene

Da mannen stanset for å få tilbake pusten, så 7-åringen sitt snitt til å gripe sekken som han akkurat da sto like ved, og løp resten av veien hjem. Da han snudde seg for å se om mannen fulgte etter, så han at mannen kjørte i retning Kaldnes. Da han kom hjem ringte han moren på jobb, som så ringte faren.

– Først trodde jeg det bare var en tulling. Men da jeg kom hjem fra jobb og fikk høre hele historien, skjønte jeg alvoret, forteller faren.

Sammen med sønnen tok han med seg lommelykt og gikk rett ned på parkeringsplassen.

– Der så jeg at det  var helt opptråkket i snøen rundt bilen de løp rundt. Og jeg så fotspor etter ett barn med én voksen bak mellom trærne der han hadde begynt å jage ham, fortalte faren og peker.

– Det var bare de fotsporene i snøen akkurat der.

Dessverre tok han ingen bilder, og politiet skal ha sagt at han kunne komme ned på stasjonen og anmelde saken etter helgen.

LES OGSÅ: Skole advarer foreldre og barn

Skolen informerte foreldre

– Dette var en veldig skremmende opplevelse for gutten og familien. Skolen tar dette alvorlig og følger ekstra godt med på at fremmede ikke kommer inn i skolegården i friminuttene, selv om dette ikke skjedde på skolen. Vi følger også de minste barna til skolebussen, men det gjør vi alltid, sier rektor Nina Hovind ved Vestskogen skole.

Skolen har lagt kort informasjon om hendelsen tilgjengelig på sine nettsider.

– Informasjonen ble først lagt ut på klassens hjemmeside, men så fikk vi tilbakemelding fra foreldre om at dette var såpass alvorlig at det burde bli lagt tilgjengelig for alle, og gjorde det, sier Hovind.

Loggført

Da tb.no møtte familien én uke etter, hadde fa ren vært på politistasjonen for å anmelde hendelsen.

– Politiet spurte hvilke forventninger jeg hadde og jeg sa at jeg ikke hadde så store forventninger til at de skulle finne ham så mange dager etter. Men jeg ville at de skulle få opplysningene slik at de kunne trekke paralleller dersom noe lignende skjer igjen med noen andre. Da foreslo han at de bare kunne loggføre saken,
forteller faren.

Leder for voldsavsnittet ved Tønsberg politistasjon, Lars Helge Sogn, bekrefter at saken er loggført. Siden den ikke er formelt anmeldt, havner den heller ikke i politiets statistikk.

– Vi har ingen grunn til å betvile det som har skjedd. At det var en skremmende opplevelse, det forstår vi. Vi gjør ikke så veldig mye med det – vi får en del henvendelser om lokking og diverse som blir rapportert til oss. Men vi finner ingen sammenheng mellom denne og andre hendelser. Vi kjenner ikke motivet bak. Det kan hende personen har blitt plaget av noen, men det er jo litt rart at du ikler deg finlandshette da, sier Sogn.

Opplysningene er lagret slik at informasjonen er søkbar og kan sammenlignes med eventuelle lignende episoder.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.