Gå til sidens hovedinnhold

Minibanksvindlere tar i bruk nytt verktøy

Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG: Tradisjonen tro er sommeren høytid for minibanksvindel. Denne gangen har tyvene tatt i bruk et nytt våpen: Metallister med teip som pengene fester seg til.

Bruken av slike pengefeller, kalt cash trap på engelsk, har tatt av denne sommeren. I løpet av ti dager i begynnelsen av juli har DNB opplevd 35 tilfeller på Sørlandet.

I det verste tilfellet ble en kunde frastjålet 9.000 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Verktøyet er enkelt. Tyvene trenger bare en metallist med klissete bakside. Listen er spesialtilpasset slik at den blir nesten usynlig. Fortvilte bankkunder som tar ut penger, ser at minibanken teller sedlene. Men pengene kommer ikke ut.

De fester seg i stedet til teipen på listen som tyvene har plassert foran pengeutmateren i minibanken.

– Er en sleip måte å tjene penger på

Politiet mistenker at tyvene holder seg i nærheten av minibanken inntil kundene gir opp og går videre. Deretter fjerner tyvene metallisten og tar med seg pengene som sitter fast i teipen.

– Dette er en sleip måte å tjene penger på, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo.

Politiets etterforskningsgruppe som tidligere har spesialisert seg på skimming, prøver nå å få oversikt over situasjonen på Østlandet. Bare denne måneden har politiet i Oslo blitt oppmerksom på 40 tilfeller. I Follo politidistrikt ble det i forrige uke registrert tilfeller i Drøbak, Ski og Vestby.

Nye bankkort med chip i stedet for bare magnetstripe er vanskelig å svindle ved hjelp av skimming. Men pengefellene som nå brer om seg, fungerer uansett. DNB beroliger imidlertid med at kundenes penger er trygge og at kundene ikke vil lide tap dersom de blir ofre for svindlernes nye metode.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.