– Vi tror trenden er snudd

TAKKER PUBLIKUM: Tips fra publikum har vært viktig for at politiet fikk arrestert innbruddstyver som herjet i Vestfold, i følge Kjell Johan Abrahamsen, leder for politienheten Grenseløs.

TAKKER PUBLIKUM: Tips fra publikum har vært viktig for at politiet fikk arrestert innbruddstyver som herjet i Vestfold, i følge Kjell Johan Abrahamsen, leder for politienheten Grenseløs. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Antall boliginnbrudd i Vestfold har gått radikalt ned etter at politiet pågrep ni personer i løpet av våren.

DEL

– Det ser ut til at vi har truffet riktig med de pågripelsene vi har tatt, sier politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen i politiets spesialgruppe «Operasjon Grenseløs».

Tønsbergs Blad har tidligere fortalt at antall boliginnbrudd i Vestfold  økte rett før nytt år og fortsatte i 2012, etter flere år med nedgang. Politiet hadde mistanke om at innbruddene ble begått av både mobile kriminelle fra utlandet og norske gjenganger-kriminelle.

Tidlig i vår startet «Operasjon Grenseløs» et samarbeidsprosjekt med gjengangerseksjonen i politiet, noe som har gitt resultater og endt med en rekke pågripelser. Nå mener politiet at den negative trenden er snudd.

LES OGSÅ: Mann falt ut av vindu – gjorde trolig innbrudd

– Klar endring

– Det har skjedd en klar endring. Nå er det få meldinger om boliginnbrudd. Jeg tror vi har klart å snu denne trenden, sier Abrahamsen.

Politiet arresterte til sammen ni personer som er siktet for boliginnbrudd i Vestfold.

■  I april arresterte politiet en norsk gjenganger i Tønsberg-området

■ 15. mai ble enda en gjenganger tatt i Tønsberg-området

■ 18. mai ble fire litauere pågrepet i Larvik

■ 30. mai pågrep politiet to litauere i Sandefjord

■  7. juni ble en litauer arrestert i Sandefjord

Kom i flere puljer

– Det dreier seg om et lite litauisk miljø som har kommet til Norge i puljer. Det er flere grupper, men vi mener det er en forbindelse mellom dem, sier Abrahamsen.

Litauerne har vært i Norge i en kortere periode, men skal ha vært veldig aktive. Fire av dem er blant annet siktet for å ha robbet flere hus på 17.mai i Sandefjord, mens familiene så på barnetoget i sentrum.

Politiet mistenker at de arresterte har mange flere innbrudd på sannvittigheten enn det de er siktet for på nåværende tidspunkt.

LES OGSÅ: Fire personer pågrepet – mistenkt for flere innbrudd 17. mai

– Vil øke i omfang

– Vi har grunn til å tro at denne saken kommer til å øke betydelig i omfang, sier Abrahamsen.

Han forteller at etterforskningen pågår for fult og et sentralt tema er hvorfor disse kriminelle har konsentrert seg om Vestfold.

– De skiller seg fra klassiske mobile kriminelle som vanligvis beveger seg over større avstander. Disse rammet Vestfold med hard knyttneve og vi lurer på om det finnes lokale kontaktpunkt, sier Abrahamsen.

LES OGSÅ: Mange innbrudd i årets første timer

Takker publikum

Abrahamsen roser publikum for å ha tipset politiet om mistenksomme personer.

– Pågripelsene kom tidlig takket være publikum. Vi fikk tips om små observasjoner som vi kunne sette i sammenheng. Det ble en veldig god samhandling mellom politi og publikum, slik at vi klarte å snu den negative utviklingen, sier Abrahamsen.

Men han lener seg ikke tilbake av den grunn.

– Vi kan ikke spå fremtiden. Vi lener oss ikke tilbake. Men når vi oppklarer saker, tar kriminelle og krever høye straff, da sender vi forhåpentligvis signal til hjemlandet at det er en høyrisikosport å komme til Norge for å drive med kriminalitet.

LES OGSÅ: – Utenlandske bander bak hvert fjerde innbrudd

Artikkeltags