Løy om knivangrep, ranet person og gjorde hærverk i byen

FENGSLES: Tønsberg-mannen er dømt til 8 måneders fengsel.

FENGSLES: Tønsberg-mannen er dømt til 8 måneders fengsel. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Først løy mannen til politiet om et knivangrep. Så tok han med seg en batong til Tønsberg sentrum, ranet en person og gjorde hærverk i byen.

DEL

En mann i 30-årene er i Tønsberg tingrett dømt for ran, falsk forklaring og anmeldelse, brudd på våpenlovgivningen, og skadeverk.

Det var mot slutten av august i fjor det skjedde.

Sju politimenn rykket ut til mannens bolig etter at han meldte ifra om at han var blitt angrepet av to gjerningsmenn med kniv.

Politiet gjennomførte åstedsundersøkelser og snakket med mannen om angrepet. Mannen anmeldte angrepet, men det ble senere oppdaget at «han ikke hadde vært utsatt for noe angrep», heter det i dommen.

En snau måned etter hendelsen bekreftet mannen at han hadde løyet til politiet om knivangrepet.

LES OGSÅ: Fyllerør. Familievold. Festbråk. Selvmordskandidater. Barn som lider. Én som har låst seg ute. Bli med inn på politiets operasjonssentral natt til en søndag

Slo ransoffer i bakken

Den falske forklaringen førte til at mannen ble tiltalt for å ha gitt uriktige opplysninger blant annet til retten, politiet, og EFTA-domstolen.

I tillegg til dette ble mannen tiltalt for flere lovbrudd som skjedde en oktobernatt i Tønsberg i 2016.

Natten begynte med et ran i Storgaten i Tønsberg, da tiltalte krevde at en mann ga fra seg telefon og penger.

Da mannen nektet å gi fra seg eiendelene sine reagerte tiltalte aggressivt, ved å «slå og/eller sparke» mannen i ansiktet slik at han gikk i bakken. Deretter stjal tiltalte telefonen, heter det i dommen.

I domsslutningen blir det poengtert at ransofferet hadde hevelser, blåmerker og et kutt i ansiktet, da han snakket med politiet etter hendelsen.

LES OGSÅ: Lege frifunnet for vold mot kvinnelig kollega: – Jeg vil aldri se ham igjen

Hadde med batong som beskyttelse

Dessverre stoppet ikke kvelden med ranet. Tiltalte gjorde skadeverk på en bedrift i Tønsberg sentrum, ved å knuse et vindu. Dette ble bevist ved at det ble funnet blodspor på en persienne på innsiden av det knuste vinduet, med mannens DNA.

Samme kveld som ranet og skadeverket skjedde, påtraff politiet tiltalte i Tønsberg sentrum. Det ble oppdaget at han hadde ransofferets mobiltelefon på seg – og tiltalte hevdet at «han hadde funnet mobiltelefonen på bakken på Tønsberg torv».

I tillegg hadde han en batong med seg – dette er brudd på våpenlovgivning. Mannen forklarte til politiet at han hadde med seg batongen til sentrum som beskyttelse.

LES OGSÅ: Konfliktrådets leder om vold, trusler og tyveri: – Ansikt til ansikt kan hendelsen bearbeides og angsten reduseres

Dømmes til åtte måneders fengsel

Mannen domfelles for ran, falsk forklaring og anmeldelse, brudd på våpenlovgivningen, og skadeverk. Det fremkommer i domsslutningen at mannen får en samlet straff for disse forholdene.

Seks ganger tidligere har mannen blitt dømt for vold og trusler. Disse dommene hadde en skjerpende retning på straffutmålingen, heter det i dommen.

Ifølge domsslutningen er falsk forklaring nok til å bli gitt ubetinget fengselsstraff. Mannens voldelig historikk, sammen med de andre hendelsene, førte til at mannen ble dømt til åtte måneders fengsel. I tillegg må mannen betale 3000 kroner i sakskostnader.

Mannen ble for øvrig også tiltalt for narkotikabruk. Dette ble han frifunnet for.

LES OGSÅ: 47 år gammel mann fikk ett års fengsel for vold mot kona

Artikkeltags