– Det er nødt til å bli bråk

Ronny Alte fra Stokke vil ta kontakt med advokat i et forsøk på å slippe å vitne i den kommende terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik. Alte leder organisasjonen Norwegian Defence League.

Ronny Alte fra Stokke vil ta kontakt med advokat i et forsøk på å slippe å vitne i den kommende terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik. Alte leder organisasjonen Norwegian Defence League. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

STOKKE: Leder Ronny Alte i Norwegian Defence League, er forbannet over at han er innkalt som vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Der er det duket for bråk, mener han.

DEL

– Tenk deg selverklært nynazist Tore Tvedt og blitzer Stein Lillevolden i én og samme rettssak. Det er nødt til å bli bråk det der, sier Alte.

Tvedt er tilknyttet Vestfold og grunnlegger av den nynazistiske organisasjonen Vigrid. Lillevolden er mangeårig aktivist tilknyttet Blitz-miljøet. Sammen er de blant dem terrortiltalte Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad har innkalt til å vitne, melder VG.

Både den erfarne forsvarsadvokaten Harald Stabell og styreleder Berit Reiss-Andersen sier til VG at det er fare for at rettssaken kan bli et «sirkus», etter at de har sett noen av personene som er innkalt for å vitne.

– Vil ikke vitne

Søndag ble Ronny Alte fra Stokke, leder av den islamfiendtlige organisasjonen Norwegian Defence League (NDL), oppringt med beskjed om at han må vitne for Anders Behring Breivik i rettssaken som starter 16. april.

– Jeg ble rett og slett forbannet, sier Alte om sin egen reaksjon da han fikk beskjeden.

Han kommer imidlertid til å gjøre det han kan for å slippe.

– Jeg kommer til å kontakte advokat og kjøre knallhardt på at jeg ikke skal vitne. For det første kan jeg ikke se poenget med at jeg skal vitne i det hele tatt. Han er i krig. Jeg er ikke der og kommer aldri til å komme dit, sier Alte.

Norwegian Defence League beskrives som en organisasjon med islamfiendtlige holdninger.

Se flere av navnene på vitnelisten her

Frykter vold

Hovedårsaken til at Alte ikke ønsker å vitne, er trusler han skal ha mottatt på grunn av sin kritikk mot islam.

– Jeg frykter for min egen sikkerhet. Jeg er også redd for at en profilering av saken kan skade meg og NDL, sier Alte.

Den siste trusselen skal han ha mottatt med et ufrankert brev i postkassen sin i slutten av mars i år. På NDLs hjemmeside har han lagt ut en artikkel om dette under navnet «Islam truer igjen».

– Jeg har gjengitt trusselen ordrett og bokstav for bokstav, sier Alte.

Dette skal ha skjedd like før han reiste til Aarhus for å delta i en demonstrasjon der Defence League-organisasjoner fra en rekke europeiske land samlet seg for å markere at de har styrket samholdet i organisasjonen på tvers av landegrensene. Blant annet har paraplyorganisasjonen European Defence League blitt opprettet.

LES OGSÅ: Leder den islamfiendtlige organisasjonen NDL

– Hvordan kan du med sikkerhet slå fast at det er en muslim som står bak dette?

– Jeg kan jo ikke med sikkerhet si det, men hvilke andre skulle stå bak? Det er forferdelig dårlig norsk, svarer Alte.

Han vil levere politianmeldelse nå som påskeferien er over.

– Jeg har hatt en god dialog med PST (Politiets sikkerhetstjeneste) hele veien. De råder meg til å ringe med en gang hvis det skjer noe, forteller Alte.

LES OGSÅ: – Jeg synes ikke logoene er like

– Han er akkurat like ille

De nye sakkyndige psykiaterne, Terje Tørrisen og Atle Agnar Aspaas, har vurdert hvorvidt de mener Behring Breivik er tilregnelig eller ikke. I dag ble rapporten lagt fram. Der konkluderer de med at Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig, i motsetning til hva de første psykiaterne som vurderte ham kom fram til.

– Da kan det hende vi islamkritikere blir slettet fra vitnelisten, håper Alte.

Behring Breivik ønsket å bli vurdert tilregnelig og forsvarer Lippestad innkalte derfor vitner som skal underbygge hans tilregnelighet ved å underbygge Breiviks mening om at det pågår en politisk krig.

Alte understreker at han er imot vold og synes Behring Breiviks terrorhandling er avskyelig.

– Jeg mener at vold avler vold og at det ikke går an å skape en samfunnsdebatt på grunnlag av en terrorhandling. Han (Behring Breivik) er akkurat like ille som de vi ønsker fokus på, militante islamister som ønsker å innføre sharialover ved å bruke vold og ufine metoder. Han er ikke et hakk bedre enn de vi ønsker å bekjempe, sier Alte.

LES OGSÅ: De nye sakkyndige mener Breivik er tilregnelig

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken