Breivik-sakkyndige har drøyd med å konkludere

De sakkyndige som har vurdert Anders Behring Breiviks tilregnelighet leverer sin rapport klokken 11 tirsdag. Fra venstre Terje Tørrisen og Agnar Aspaas. Fotografert i Aspaas' kontor i Tønsberg.

De sakkyndige som har vurdert Anders Behring Breiviks tilregnelighet leverer sin rapport klokken 11 tirsdag. Fra venstre Terje Tørrisen og Agnar Aspaas. Fotografert i Aspaas' kontor i Tønsberg. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

OSLO: Klokken 11 tirsdag overleveres den nye sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik. – Det har vært viktig for oss å ikke konkludere for tidlig, sier psykiater Agnar Aspaas.

DEL

Klokken 9 tirsdag morgen møtte Aspaas og medsakkyndig, psykiater Terje Tørrisen, opp ved et trykkeri i Oslo sentrum for å starte trykkingen av den rundt 300 sider lange nye sakkyndigrapporten.

Rapporten skal overleveres til Oslo tingrett og partene i saken i 11-tiden.

Da vil det bli klart om Aspaas og Tørrisen er enig med de to første sakkyndige i saken – at Breivik var psykotisk da han utførte terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli – og dermed ikke kan straffes, eller om de tvert om mener han er tilregnelig.

LES OGSÅ: «Å være medmenneske ble like viktig som å være advokat»

Enige

Agnar Aspaas sier det har vært viktig for de to nye sakkyndige å ikke konkludere for tidlig i saken.

Da de to var klare til å konkludere, hadde de imidlertid falt ned på samme avgjørelse, forteller Aspaas til NTB.

– Har dere vært i tvil?

– Vi har brukt tiden godt til å gå gjennom alt materialet og å ha samtaler. Det har vært viktig for oss å hele tiden ha motforestillinger og se etter alternative forklaringer. Vi har ventet med å konkludere til vi fikk rapporten fra teamet fra Dikemark sykehus som har stått for døgnobservasjonen av ham. Til slutt falt vi ned på den avgjørelsen som vi har gjort, med den rimelig grad av sikkerhet man kan ha i slike saker, sier Aspaas.

– Helt spesiell sak

De to sakkyndige har hatt til sammen elleve samtaler med Breivik, to av dem felles, resten hver for seg. I tillegg har de innhentet helseopplysninger og alt annet tilgjengelig materiell i saken. De nye sakkyndige har også sett på mange timer med politiavhør av Breivik. I tillegg har de tre uker med døgnkontinuerlig observasjon av Breivik på Ila fengsel å støtte seg til.

– Har det vært en vanskelig sak?

– Til det kan vi vel si at det har vært en sak med et enormt stort etterforskningsmateriale, og en alvorlighetsgrad og en oppmerksomhet som gjør den helt spesiell. Samtidig har vårt mandat og fremgangsmåte vært lik andre saker. Men det er en sak som har overgått alt når det gjelder saksdokumenter og oppmerksomhet, sier Aspaas.
 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken