– Hunden ble etter hendelsen vurdert og testet og er nå tilbake i tjeneste, sier Jens Petter Bærland, leder for fellesoperativ enhet i Vestfold politidistrikt. Testingen er foretatt av egen instruktør for politihundetjenesten i Vestfold.

Det var i forbindelse med en leteaksjonen etter en dement mann (88) 23. januar, at politihunden bet Kristin Hagen (28) til blods. Hun satt på en benk på Slottsfjellet da politihunden uten forvarsel satte tennene dypt inn i låret hennes.

– Jeg ble livredd, og trodde jeg skulle dø, sa Kristin Hagen til Tønsbergs Blad etter hendelsen.

LES OGSÅ: Kristin (28) bitt til blods – av politihund

Tilbake i tjenesten

Etter at hunden ble testet av politiet lokalt, er den nå tilbake i tjenesten. 

– Er det trygt å bruke denne politihunden?

– Vi har testet den, og vi klarte ikke å framprovosere noe av den atferden den viste under leteaksjonen. Den viser nå ønsket atferd, sier Bærland.

Politihunden skal kvalitetssikres av Politihøgskolen, som har det overordnede ansvaret for opplæring og kvalitetskontroll av politiets hundeekvipasjer.

– Hunden virker stabil nå. Men det er et levende dyr vi har med å gjøre. Vi må være sikre på at hunden holder mål og at det er trygt å bruke den videre, sier Bærland.

Inntil videre brukes hunden i tjeneste, men den er utstyrt med munnkurv når den brukes til oppgaver hvor den er løs og søker over større områder.

– Den bruker ikke munnkurv når den er i line eller bånd, sier Bærland.

LES OGSÅ: – Politihunder kan også gjøre dumme ting av og til

Skal etterforskes

Spesialenheten for politisaker besluttet i forrige uke å etterforske hendelsen.

– Vi ønsker å etterforske omstendigheter rundt at en person ble bitt av en politihund i tjenesten, sa etterforskningsleder Liv Marit Sylliåsen i Spesialenheten for politisaker til tb.no mandag. 

Etterforskningen skal starte i løpet av de nærmeste par ukene.

LES OGSÅ: Hundebitt-saken skal etterforskes

Håper på mange år

Ifølge politiet er det første gang denne politihunden bet.

– Vi har ikke hatt noen lignende hendelser med den. Hunden er ikke spesielt gammel. Vi håper å ha glede av den i mange år fremover, sier Bærland.

Bærland forteller at det tar minst to år å trene opp en politihund. De er håndplukket.

– Det er en stor jobb å finne de beste valpene som vi tror har de egenskapene som trengs. Og det er en lang og komplisert prosess å få en hund godkjent som politihund, sier han.

Han understreker at politihunder er svært viktige redskap for politiet.

– De redder liv. Det har vi mange eksempler på. De er enestående når det for eksempel gjelder å finne personer som har gått seg bort.