Tok en pause midt i avlivningen av Daniella

– Måten politiet gjorde det på synes jeg var ille, sier tidligere katteeier Jan Sundby om politiets avlivningsmetode av kjæledeggen Daniella.

– Måten politiet gjorde det på synes jeg var ille, sier tidligere katteeier Jan Sundby om politiets avlivningsmetode av kjæledeggen Daniella. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Politiet tok trolig en pause etter å ha kjørt over katten Daniella to ganger. Først etter flere minutters lidelse, kjørte politiet over for siste gang.

DEL

Hendelsen der politiet valgte å kjøre over katten Daniella for å avlive den, har skapt oppstandelse blant lesere og dyrevernorganisasjoner.

– Katten hadde allerede lidd mye da politipatruljen kom til stedet. Det var en meget erfaren tjenestemann, som også er en aktiv jeger, som sto for avlivningen. Hans vurdering var at dyret burde avlives så fort som mulig, slik at den slapp å lide ytterligere, skrev Tønsberg-politiet på sin Facebook-side mandag.

Nå viser det seg at politiet ikke fullførte avlivningen umiddelbart da katten overlevde de første forsøkene, ifølge et vitne og katteeieren Gro Sundby.

– Så alle forsøkene

– De kjørte først over en gang og rygget så over katten en gang til. Da skrek hun noe forferdelig etterpå. Så gikk den ene politimannen og snakket med Gro, forteller katteeiernes nabo Bjørn Egil Kristiansen, som var vitne til det hele.

Postmann Ivar Toms forteller også at han så politiets første avlivningsforsøk, og snudde seg fordi han ikke orket å se mer.

– Det tok bare ett minutt fra politiet kom til de kjørte over katten. De snakket ikke med noen eier før det, sier Toms, som dirigerte trafikken i omkring et kvarter før politiet kom.

Nabo Kristiansen anslår at det tok 5–6 minutter før politimannen kom tilbake etter at katten hadde blitt klemt under politiets bildekk to ganger.

– Etterpå kjørte de over en gang til, forteller Kristiansen, som tror Daniella måtte ligge og vente på det siste dødsstøtet.

LES SAKEN: Politiet kjørte over skadet katt to ganger

– Jeg spurte om hun led

Eierne Gro og Jan Sundby var svært glad i katten de skal ha fôret på gourmetmat i seks år.

 – Jeg orket ikke å gå opp til veien og se henne ligge skadet, forteller Gro Sundby om da hun ble gjort oppmerksom på at det kanskje var deres kjæledegge som lå hardt skadet i veien like ved hjemmet.

Hun fikk derfor en nabo til å bekrefte at det var deres katt Daniella som lå skadet etter en påkjørsel. Det hun ikke visste, var at politiet trolig allerede da hadde kjørt over Daniella to ganger til.

 – Jeg spurte om hun led veldig. «Ja, livet ebber ut nå, svarte han» Jeg ba dem om at hun ikke måtte ligge og lide å ha det vondt, forteller Gro, som ville at politiet skulle gjøre slutt på lidelsene.

Siste gang politiet kom på døra, skal hun ha fått beskjed om at Daniella var avlivet.

– Ville ikke gitt tillatelse

– Hadde jeg visst at de kjørte over  henne, ville jeg ikke gitt tillatelse til det. Hadde de enda bare spurt meg. Vi synes det var utrolig bestialsk, det er vi enige om. Vi synes det var like ille som å miste henne. Hun var som en liten unge for oss, sier Gro Sundby.

Hun synes politimennene var svært hyggelige og medmenneskelige, men ekteparet kunne ønske Daniella fikk en mer verdig avslutning. Nå ligger hun begravet i et hjørne i hagen ved pionene.

– Jeg forstår ikke hvorfor de ikke skjøt, sier han.

LES OGSÅ: Dyrebeskyttelsen politianmelder Tønsberg-politiet

Til Spesialenheten

Saken er nå anmeldt av Norsk huskattforening, Dyrebeskyttelsen Norge og dyreorganisasjonen NOAH. Politistasjonssjef Målfrid Høivik vil ikke kommentere saken.

– Spesialenheten skal etterforske saken og jeg ønsker ikke å kommentere noe som har med hendelsesforløpet å gjøre. De har valgt metoden som raskest kunne minimere dyrets lidelse, hevder Høivik.

– Dypt sjokkert

– Denne saken blir bare verre og verre. Når katten har ligget der og blitt overkjørt gang på gang kan man virkelig lure på hva politiet tenker på. Og man kan jo spørre seg om politimannen som var jeger ikke kjenner til regelverket. Vi er dypt sjokkert og håper virkelig denne anmeldelsen blir tatt seriøst. Vi håper denne saken vil bidra til at ingen flere dyr må gå gjennom det samme, sier kontorleder Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge.

LES OGSÅ: – Theo ble reddet fra den sikre død

Artikkeltags