Inga Marte Thorkildsen kontaktet politi i incestsak

Inga Marte Thorkildsen får kritikk etter å ha kontaktet politiet i en gammel incestsak.

Inga Marte Thorkildsen får kritikk etter å ha kontaktet politiet i en gammel incestsak. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

OSLO: Da hun fortsatt var stortingsrepresentant, grep Inga Marte Thorkildsen (SV) inn i en incestsak og fortalte politiet hvordan de burde gjøre jobben.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Thorkildsen var blitt gjort oppmerksom på at politiet ikke hadde planer om å gjenoppta etterforskning av en gammel incestsak. Da grep hun telefonen, ringte til etterforskeren og presenterte seg som stortingsrepresentant. Hun fortalte ham hva han burde gjøre, skriver Dagbladet.

Saken er en komplisert barnefordelingssak og handlet om påstander om at en far skulle ha begått seksuelle overgrep mot sitt mindreårige barn. Thorkildsen mente politiet burde gjennomføre et nytt avhør av barnet.

– Jeg sa at jeg mente at dette barnet burde få anledning til å forklare seg på barnehuset hos eksperter. Også fordi barnehuset tilbyr et tverrfaglig team med helsekompetanse, og jeg var engstelig for barnets helse, sier nåværende barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

LES OGSÅ: Thorkildsen utnevnt til statsråd

Ifølge Dagbladet skapte henvendelsen reaksjoner hos politiet.

– Politimannen reagerte helt riktig. Han ville ikke kommentere saken overfor henne. Han avviste henne og forklarte at hvordan politiet gjør jobben sin er vårt anliggende, sier politimester Christine Fossen ved Søndre Buskerud politidistrikt til avisen.

Riksadvokaten er kritisk til Thorkildsens henvendelse til politiet. Det er også leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund. Thorkildsen får også kritikk fra Stortingets andre visepresident Per-Kristian Foss (H).

– Denne saken har vært prøvd for retten to ganger. Det at hun har blandet seg inn for å forsøke å få gjenopptatt saken, er uhørt, sier Foss.

LES OGSÅ: Thorkildsen valgt til nestleder i SV

Thorkildsen varslet SVs partileder Audun Lysbakken og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om engasjementet sitt da hun ble utnevnt til statsråd. De mente saken var uproblematisk.

– Prøvde ikke presse politiet

Inga Marte Torkhildsen mener hun ikke prøvde å påvirke incestsakens utfall da hun tok kontakt med politietterforskeren.

– Jeg ringte direkte til en politietterforsker i en sak fordi jeg var sterkt bekymret for barnets rettsikkerhet, men det som ikke er riktig er at jeg fortalte vedkommende hvordan han skulle gjøre jobben sin, sier Thorkildsen til NRK søndag formiddag.

– Jeg forsøkte ikke å påvirke sakens utfall, og jeg prøvde heller ikke å presse politiet, men jeg spurte om de kunne vurdere å la barnet forklare seg på barnehuset, sier Torkhildsen.

Riksadvokaten sier til Dagbladet at Thorkildsen bryter prinsippet om påtalemyndighetens uavhengighet fra politisk innblanding og mulig påvirkning.

Torkildens sier til NRK at hun har forståelse for kritikken som er kommet fra Riksadvokaten.

– Som stortingsrepresentant skal man også være et slags ombud for enkeltmennesker og man tillater seg nok litt mer. Men jeg forstår at Riksadvokaten har behov for å understreke at det skal være en avstand mellom påtalemyndighet og lovgivende forsamling.
(©NTB/tb.no)

Artikkeltags