Vestfold er voldsversting

Det bekymrer visepolitimester Steinar Kaasa og politimester Marie Benedicte Bjørnland at Vestfold politidistrikt har flere voldssaker enn de fleste andre politidistriktene.

Det bekymrer visepolitimester Steinar Kaasa og politimester Marie Benedicte Bjørnland at Vestfold politidistrikt har flere voldssaker enn de fleste andre politidistriktene. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Vestfold er blant politidistriktene i landet som har flest voldssaker i forhold til antallet innbyggere.

DEL

I flere år har politiet registrert en jevn nedgang i tyverier, men det er ingen nedgang i voldssaker.

– Vi sliter med en høy andel voldssaker, fremholdt visepolitimester Steinar Kaasa da politimester Marie Benedicte Bjørnland fredag fremla 2011-statistikk som viser at 12 prosent av anmeldelsene i fjor gjaldt vold.

896 voldssaker i fjor

I fjor ble det anmeldt 896 saker. De siste fem år har antallet saker variert mellom 898 i 2007 og 866 i 2009.

– Omtrent halvparten av volden skjer mellom midnatt og klokka 04 natt til lørdag og natt til søndag, sier politimester Bjørnland. Hun mener at det ikke vil bli mindre vold før det skjer en forandring i folks alkoholvaner.

Vestfold-politiet hadde to drapssaker og drapsforsøk på fire personer i fjor.

I Re ble en litauer drept i et klubbhus på en motocrossbane, og i Larvik ble en kvinne drept av sin sønn. I Sandefjord ble fire mennesker skadet da de ble beskutt av en mann med revolver.

LES OGSÅ: Mann døde av knivskader i Re
LES OGSÅ: Tilstår å ha drept moren sin i Larvik
LES OGSÅ: 64-årig dømt til 17 års fengsel i Sandefjord


I fjor ble det anmeldt 44 voldtekter, noe som er omtrent som gjennomsnittet det fem siste årene. Av dem var fire såkalte overfallsvoldtekter. I de andre 40 sakene var det relasjon mellom offer og anmeldt gjerningsmann. Ingen menn anmeldte at de var voldtatt.

Tar grep ved familievold

I fjor etterforsket politiet 346 familievoldssaker. Antallet saker mer enn fordoblet siden 2007.

Politimester Bjørnland tror ikke det er blitt mer familievold, og hun tror det er mye mer vold i nære relasjoner enn hva politiet får kjennskap til. Den sterke økningen mener hun skyldes at politifolkene nå oftere oppretter saker enn tidligere når de kommer til boliger hvor det er bråk.

LES OGSÅ: Eksplosiv økning i barnevernsaker

Og enda flere saker håper politiet det vil bli.

– Vi kommer nå til å utstyre politipatruljene med mp3-spillere for å gjøre lydopptak og ta bilder for å dokumentere hva som blir sagt når vi snakker med fornærmede og få bilder av hvordan det ser ut i leiligheten. Det blir dommeravhør av barn som var til stede, og vi vil bruke varetekt slik at vi kan etterforske uten at en mistenkt skal kunne påvirke dem vi skal avhøre, sier Kaasa.

Mye vinningskriminalitet

Det er stadig færre som blir utsatt for tyverier. I «toppåret» 2004 ble det anmeldt 10.100 saker. I fjor var det 5.311 saker.

Nedgangen er sterkere i Vestfold enn for hele landet. Politimesteren tror det skyldes Vestfold-politiets innsats hvor man følger spesielt godt med på hva de mest 40 mest aktive kriminelle foretar seg og Grenseløs-gruppen som etterforsker mobile, kriminelle utlendinger.

LES OGSÅ: Innbruddsstorm i romjula og på nyåret

Nye stillinger

Politimester Bjørnland håper hun får budsjett til å kunne ansette åtte politimenn og -kvinner i år.

– 2009 fikk vi midler slik at alle polititjenestemenn og -jurister kunne arbeide én time ekstra i uken. For Vestfolds del utgjør det omtrent fem millioner kroner i året. Når avtalen utløper til høsten, håper jeg å kunne bruke pengene til å ansette ferdig utdannede politifolk, sier Bjørnland.

Budsjett for 2012 regner hun med å få i februar.

Artikkeltags