Stjal pistol fra museet – dømt til fengsel i sju måneder

STJAL PISTOL: Mannen stjal en plombert «Kongsberg-Colt», som er en norskprodusert versjon av den amerikanske Colt M1911-pistolen.

STJAL PISTOL: Mannen stjal en plombert «Kongsberg-Colt», som er en norskprodusert versjon av den amerikanske Colt M1911-pistolen.

Artikkelen er over 3 år gammel

En 44-åring er dømt til sju måneders fengsel blant annet for å ha stjålet en pistol fra Slottsfjellmuseet.

DEL

Mannen møtte ikke da saken ble ført i Tønsberg tingrett 15. november, men han ble dømt likevel.

Blant forbrytelsene mannen var tiltalt for, var et tyveri av en pistol fra Slottsfjellmuseet. Det var 4. juli i år at han stjal en «Kongsberg Colt»-pistol som var en del av utstillingen «Kringsatt» i kjelleren på museet. Utstillingen handler om de to gangene det har vært krig i Vestfold – borgerkrigstiden i middelalderen og andre verdenskrig.

Smuglet ut i matbokser

Pistolen, som var plombert, er en norskprodusert versjon av den amerikanske Colt M1911-pistolen. Den ble produsert på Kongsberg våpenfabrikk fra 1916 til 1947.

Under andre verdenskrig ble pistoler smuglet ut av arbeiderne, gjerne i matboksene, for å brukes i motstandsarbeidet. Disse pistolene ble kalt «Matpakke-Colt» på folkemunne, og det anslås at omtrent 500 ble smuglet ut på denne måten.

LES OGSÅ: Tyver knuste ruter på Slottsfjellmuseet

Avdelingsdirektør Lena Fahre på museet er glad for at politiet tok saken alvorlig.

– De kom og tok fingeravtrykk og fikk løst saken raskt. Pistolen har ikke så veldig stor verdi, men det er likevel svært beklagelig at sånt skjer.

Mannen ble dømt til å betale museet 15.000 kroner i erstatning for pistolen og toppen av monteren den var plassert i. Pistolen er ikke kommet til rette.

Flere innbrudd

Fahre sier saken også illustrerer at museet ligger utsatt til.

– Det er synd at det skal være på den måten, men vi er nødt til å øke sikkerheten. Vi opplever også at folk bryter seg inn på Vestfoldtunet for å ha opphold der. Det er bygninger som er bygget fra 1407 til 1870, så om de for eksempel knuser et vindu der er det egentlig uerstattelig.

Fahre har jobbet på museet siden 2011, og sier antall politisaker har økt den siste tiden – uten at hun har opplevd noen svært alvorlige saker.

I tillegg til tyveriet av pistolen ble mannen dømt for å ha stjålet en datamaskin og en IR-skanner fra en annen bedrift, drikkevarer fra en bar og for å ha hatt en mindre mengde narkotika på seg.

Han er tidligere dømt 21 ganger, blant annet for en lang rekke tyverier.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken