– Jeg opplevde det som et overgrep.
Det sier økobonde Gustaaf Koot på Skaarbu gård.
LES OGSÅ: Frokost rett i postkassa
Ransaking og beslag
Onsdagen bød på mer dramatiske bilder enn idyllen som rår dagen etter. Like etter morgenstellet i fjøset, flere politibiler og sju betjenter ruller inn på tunet. Med en kjennelse fra Nordre Vestfold tingrett i hånd ransaker de Koots gård og grunn, tar med seg dokumenter og datautstyr. Og økobonden selv, til avhør, datautstyret til gransking.
– Det er en ganske grov inngripen i privatlivet, sier Koot.
– Men det opplevdes også litt absurd å sitte timevis i avhør og forklare seg om hvordan man lager yoghurt.
Han smiler litt, Gustaaf Koot, som i 40 år har solgt upasteurisert melk til kunder som mener de ikke tåler vanlig butikkmelk, de siste 25 årene fra økogården i Holmestrand.
– Jeg har aldri hørt om at noen som har drukket melk herfra er blitt syke, sier Koot.
LES OGSÅ: Henrik satte spisestedet på prøve
Mattilsynets frykt
Det er det som er bakgrunnen for at Mattilsynet har anmeldt Gustaaf Koot, at han selger upasteurisert melk, altså at den ikke er varmebehandlet før kunden kan drikke den. Mattilsynet mener det er en så stor risiko for at mennesker blir påført alvorlige sykdommer, at de flere ganger har kjørt fram den store kanonen: Politianmeldelse.
Koot er én gang tidligere dømt for å ha solgt ost laget av upasteurisert melk. Bota på 10.000 kroner ble betalt, langt på vei av sympatisører. Da, som nå, er det tillatt å selge ost laget av upasteurisert melk, bare den ikke er laget i Norge.
Holmestrand-avisa Jarlsberg Avis har flere ganger omtalt Koots drift og problemene rundt. Disse sakene kan du lese her, her og her.
Avdelingssjef Kjersti Søli i Mattilsynet bekrefter at det er hensynet til folkehelsa som ligger bak anmeldelsen, og peker på flere bakterier som kan overføres fra fe til folk hvis melken ikke blir varmebehandlet (pasteurisert).
LES OGSÅ: Suksess med lykkelige griser
– Koot sier han aldri har hørt om folk som er blitt syke av melken fra hans gård?
– Det er så sin sak. Men dette handler om et føre var-prinsipp, sier Søli i Mattilsynet. Hun viser også til at Dagens Næringsliv i en artikkel i vinter hadde tall som viste at tusenvis i USA, Europa og Australia er blitt syke av å drikke upasteurisert melk, noen døde.
– Vi har ett mål, at Gustaaf Koot skal slutte å selge upasteurisert melk til konsum, sier avdelingssjef Kjersti Søli.
LES OGSÅ: Flere vil ha mat rett fra jordet
Andeler i kuene
Selv mener Gustaaf Koot at han har lagt driften helt etter lovens bokstav, blant annet fordi myndighetene ikke legger seg opp i hva den som eier kuene drikker. Derfor er det flere av hans faste avtakere av melk som har kjøpt seg inn med andeler i kuene, og som får melk fra dem. «Melkeringer», kaller Koot systemet.
Politiadvokat Rina Stokke, som undertegnet anmodningen til retten om å ransake Koots gård, sier at hun på grunn av taushetsplikten ikke kan si noe om saken så lenge den er under etterforskning.