Identifiseringen av de drepte er avklart med deres pårørende, opplyser Oslo politidistrikt.

Kåre Arvid Hesvik var bosatt i Bærum kommune.

Familien sier om Jon Erik Isachsen at han var en kjærlig far som vil bli dypt savnet.

Zaniar Matapour (43) er siktet for drapene på det to, samt for drapsforsøk og terror. Over 20 personer ble skadd da Matapour åpnet ild mot to utesteder og et gatekjøkken.

Ikke rettsmøte om varetekt

Den terrorsiktede norskiraneren har allerede varslet at han vil samtykke til politiets begjæring om varetektsfengsling. Retten har derfor kommet til at det ikke er nødvendig å behandle spørsmålet i et rettsmøte.

Oslo politidistrikt har så langt ikke opplyst hvor lenge de vil be om at Zaniar Matapour (43) blir varetektsfengslet, men etter det NTB forstår er det trolig snakk om fire ukers varetekt under de strengeste restriksjonene loven tillater. Det er også vanlig i slik saker at siktede blir begjært holdt i full isolasjon i minst to uker.

En av teoriene politiet jobber etter, er at skytingen var hatkriminalitet rettet mot homofile.

Matapours forsvarer, advokat John Christian Elden, har så langt ikke besvart NTBs henvendelser. Han advarer imidlertid i en SMS til TV 2 mot å trekke forhastede slutninger om motivet for skytingen.

De to mennene som ble drept, befant seg på puben Per på hjørnet. At drapene skjedde her og ikke på nabopuben London, som ofte frekventeres av homofile, kan tyde på at handlingene ikke nødvendigvis skyldes hat mot homofile, ifølge forsvareren.

– Det er viktig at ingen trekker slutninger opp mot hatkriminalitet eller terror før saken er etterforsket, skriver Elden.

Justisministeren varsler evaluering av PST og politiet

Det vil bli gjennomført en evaluering av PST og politiet etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag, ifølge justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Det er fremdeles veldig ferskt, og vi vil få svar på mange spørsmål de neste dagene. Samtidig kan jeg allerede nå si at det vil bli en evaluering av både PST og politiet etter hendelsen, sier Mehl til TV 2.

Hun understreker at hun ikke kan kommentere enkeltelementer i saken, fordi det er mye som så langt ikke er avklart.

Politiet jobber fortsatt etter flere teorier – én av dem er at skytingen var hatmotivert, en annen at handlingen knytter seg til gjerningsmannens mentale helse.

– Nå vet vi foreløpig ikke hva som var årsaken til skytingen natt til lørdag, men det er klart at det er en viktig oppgave å hindre at folk blir så syke at de begår voldshandlinger. Psykisk helsehjelp må nå ut til flere. Det foregår for eksempel nå en evaluering av paragrafen for bruk av tvang i psykiatrien – kanskje er det noe som kan gjøres her, sier Mehl.