Det er ferske tall fra UP (Utrykningspolitiet) som viser at det hittil i år har blitt stanset og anmeldt 1.370 personer for kjøring i ruspåvirket tilstand i Sør-Øst politidistrikt (Buskerud, Vestfold og Telemark). Det er en oppgang på 265 anmeldte fra samme periode som i fjor.

– Flest tar vi i Vestfold, sier Henning Ø. Johansen, trafikkoordinator i Sør-Øst politidistrikt.

Han er glad for økning i antallet anmeldte.

– Det er en god utvikling. Vi vet de ruspåvirkede sjåførene er på veiene. Det er beregnet å være 140.000 sjåfører hver dag som kjører ruspåvirket. Jo flere vi tar, jo bedre er det synes vi, sier Johansen, og legger til:

– Samtidig er det beklagelig og forferdelig trist at så mange kjører i rus. Det er snakk om enorme mengder.

25–44 år er verst

Johansen sier jakten på rusede sjåfører har høyt fokus i Sør-Øst politidistrikt.

– Våre tjenesteenheter har blitt veldig flinke til å oppdage og ta ruskjørere. Derfor har vi mange anmeldelser, sier han.

Med 1.370 anmeldelser så langt i 2022, er Sør-Øst politidistrikt nummer to i landet. Kun Øst Politidistrikt har flere anmeldelser for ruspåvirket kjøring.

– At vi har så mange anmeldelser betyr ikke at det er flere ruskjørere her enn andre steder, men vi tar flere for det her. Og som nevnt vi tar flere i Vestfold, enn vi gjør i Buskerud og Telemark, sier Henning Ø. Johansen.


Mange tenker fyll når de hører ruskjøring, men det er ikke det de tar flest for.

– Det er mest blandingsrus, altså en miks av forskjellig rusmidler. De klassiske fyllekjørerne er det færre av, sier Johansen.

I likhet med tidligere år er det aldersgruppen 25–44 år som er verst. På landsbasis har det hittil blitt stanset 4.586 personer i denne aldersgruppen, mot 3748 i samme periode i fjor.

Et skrekk-år for trafikksikkerheten

Organisasjonen MA – Rusfri Trafikk jobber for at ingen skal dø eller bli hardt skadet av rus i trafikken. Hun minner om det samme som Henning Ø. Johansen er inne på, at tallene ikke nødvendigvis viser hele bildet.

– Statistikken forteller oss hvor mange politiet tar, men ikke hvor mange som faktisk fyllekjører. Sør-Øst er et stort distrikt. Da er det også naturlig at tallet på anmeldelser er høyt. Vi skal uansett være takknemlige for at vi har et av verdens beste Utrykningspoliti som er til stede og fjerner flere farlige trafikanter enn tidligere, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

MA – Rusfri Trafikk sier at 2022 ser ut til å bli et skrekk-år for trafikksikkerheten. Allerede har 97 personer mistet livet, mot 80 i hele 2021. Veikantundersøkelser tyder på at det hver dag kjøres rundt 200.000 kilometer der bilføreren er alkoholpåvirket.

– Vi vet av erfaring at rundt en fjerdedel av alvorlige trafikkulykker kan knyttes mot rus. Det at Utrykningspolitiet tar flere berusede førere kan derfor tyde på et større innhogg i mørketallene. Det er vi veldig glade for, sier Kristoffersen.