Gå til sidens hovedinnhold

Politikere på kollisjonskurs - med seg selv

«Politikere på kollisjonskurs med vernemyndighetene» stod å lese i Tønsbergs Blad for en stund siden.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Saken gjaldt uttalelsen til Vestfold og Telemark fylkeskommunes Kulturarv angående utbyggingsplaner i Tønsbergs tradisjonelle sentrum. Kulturarv er redd for at summen av alle byggeplaner i sentrum vil skape problemer, bl.a. vil en ekstra etasje på Hotell Klubben og en høyblokk på tomta tvers over gata skjerme både Domkirken og Slottsfjellet, to viktige markører i bylandskapet.

Grunnen ligger i at Kulturarv, ifølge rådgiver Siv Abrahamsen, tenker i et lengre perspektiv og mener at Slottsfjellet og Domkirken representerer byens særpreg og fortrinn, og må, sammen med Haugar, gis ekstra omtanke når det bygges i sentrum.

LES OGSÅ: Tønsberg i endring - Nedre Langgate 19

Kulturarv er ikke alene om å mene dette. For hvem vil være uenig i viktigheten av å bevare særpreget til landets eldste by, byen under fjellet - og ved fjorden, småskalabebyggelsen som klatrer opp mot Slottsfjellet og Haugar, den historiske trehusbebyggelsen i Nordbyen, Fjerdingen, Møllebakken og Sørbyen, pluss Brygga og Byfjorden? Alt dette og mer til utgjør Tønsbergs helt spesielle preg. Byens politikere er neppe uenig i dette, se bare hva de mener om byens historie, egenart og identitet i kommuneplanen.

Likevel velger enkelte politikere å overse dette når det fremmes planer om oppføring av enkeltbygg i det historiske bylandskapet. Utvalgsleder Per Martin Aamodt hevder riktignok, ifølge TB, at man ikke skal kaste historien over bord. Likevel går han inn for å bygge stort og høyt, og rettferdiggjør det blant annet med at det er få ting som ikke kommer i konflikt med siktlinjene til Slottsfjellet.

LES OGSÅ: Tønsbergs ansikt

Over og ut for historiske Tønsberg

Han innrømmer samtidig at Slottsfjellskolen aldri ville blitt godkjent i dag. Så hvorfor gjenta bommerten i forbindelse med Hotell Klubben og andre utbyggingsplaner i Nedre Langgate, byens framtidige miljøgate. Og hva med planene for Nedre Langgate 19? Går planene igjennom vil det sette standarden for den videre utbygging i gata. Da er det over og ut for miljøgata, det historiske bygningsmiljøet og bylandskapet.

Utvalgslederen vil ifølge TB satse på byen og mener i den sammenhengen at man ikke bare kan leve av å bygge vikingskip på Brygga. Jo, byen lever, og kan godt leve av sin historiske bakgrunn, av bygging av vikingskip og alt det andre som utgjør byens helt spesielle miljø, forskjellig fra alle andre byer. Det er det som trekker folk, virksomheter og institusjoner til byen.

LES OGSÅ: Det kan ta lang tid før denne gågata er noe å skryte av: – Vi må vente

Utbygging som på lang sikt ikke fremmer byens spesielle attraktivitet og konkurransekraft bør derfor avvises. Kommunen bør selv utarbeide bindende helhetsplaner for utbyggingen, slik BYEN vil ha dem. Så kan utbyggerne slippe til. Det fungerer!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.