Overskriften her er en uttalelse til Tønsbergs Blad (1.9.) fra Per Martin Aamodt, Arbeiderpartiets gruppeleder, etter en samtale med Olav Sannes Vika (SV). Bakgrunnen var Jill Eirin Undems utmelding av Senterpartiet, som hadde forandret flertallet. «Vi hadde en fin samtale», sier Aamodt, «og jeg vil tro at hjertet sitter til venstre hos mange av oss.»

Nå vil jeg ikke direkte påstå at Aamodt har hjertefeil, men det virker jo unektelig som om hans hjerte sitter til høyre – og det er ikke jeg den eneste som tror. Han handler jo som en høyremann. Og når Olav Sannes Vika uttaler: «Vi trenger ikke mer høyrepolitikk og marked,» så virker det jo som om også han mener det, og at det er høyrepolitikk det har blitt med Arbeiderpartiet i posisjon. Nå sier ikke Aamodt noe om hvor mange i kommunestyret som har hjertet til venstre, men det fins jo ikke hos det flertallet som hensynsløst murte folk inne bak Nedre Langgate 19.

LES OGSÅ: I dette omstridte bygget kommer det ny restaurant: – Ferdigstilles i februar

Vil ikke svare

I denne saken som har opprørt så mange, og som i månedsvis har blitt kritisert i mediene, her er det ikke mulig å få en eneste kommentar eller svar fra Ap med ordfører Anne Rygh Pedersen og leder for plan og bygg, Per Martin Aamodt, i spissen. De svarer ikke! De svarer bare ikke! De er folkevalgte, men vil ikke svare folket – kan vi ha sånne politikere!?

De svarer feigt nok ikke, fordi de har handlet stikk i strid med partiets slagord og erklærte verdier og program. Og i behandlingen i kommunestyret beklaget ikke ordføreren med ett eneste ord at noen bak denne blokka ville få det verre – hun nevnte ikke engang at de eksisterte – mer likeglad kunne det knapt bli.

Utvalget for plan og bygg har vært på befaring, men ordføreren har ikke brydd seg med å gå opp til dem for å se på sol og utsikt, det som skulle forsvinne, og lytte til dem. Det hadde vel ingen hensikt heller, for de visste jo alt hvordan de skulle stemme, det hadde de fått vite av utbyggeren med penger og makt – «vanlige folk» stod dessverre ikke for tur. Og da måtte jo et arbeiderparti med hjertet til høyre bøye seg. Det er virkelig litt av en skam de her har påført Arbeiderpartiet i Tønsberg!

Hos Arbeiderpartiet het det for ikke så lenge siden at «alle skal med.» Men beboerne i Conradis gate 5 kom ikke med, her valgte Ap en helt annen til å stå først i køen.

LES OGSÅ: Sorry, Tønsberg!

Arrogant flertall

Tom Olav Madsen har skrevet utfyllende om denne politiske skandalen og tragedien for folket bak blokka, og om en ensidig dialog mellom politisk nivå og utbygger. For utenom politisk dagsorden hadde politikerne møter med utbygger som fikk en enestående anledning til å bearbeide byens politikere med mer eller mindre relevante argumenter. For det er jo helt irrelevant at et spesielt firma har plassbehov – plan- og bygningsloven kjenner ingen slike hensyn. Dette var avgjørende for noen av politikerne og snudde trolig flertallet – på bekostning av naboene.

Foruten skygge, tap av utsikt og redusert livskvalitet, har det arrogante flertallet i kommunestyret – arrogant fordi de aldri svarer – påført innbyggerne i Conradis gate 5 et smertelig økonomisk tap. Boligene har sunket voldsomt i verdi – hvis de da i det hele tatt lar seg selge – for hvem vil bo bak dette usigelig heslige og skyggefulle bygget? Og dette må de altså finne seg i, helt uten noen form for erstatning, robbet for store summer av flertallet i kommunestyret.

Politikerne som stod for dette bør ikke gjenvelges. Hele Arbeiderpartiets gruppe bør strykes. Her bør også nevnes at to fra MDG stemte for overgrepet. Ikke noe miljø der, bare penger. Hva skal vi med sånne «miljøfolk», de bør kastes ut av partiet!

LES OGSÅ: Det holder ikke å klippe snorer iført bling – man må også være litt ydmyk

Føler ansvar?

Jeg lurer på om flertallet i kommunestyret føler noe ansvar for det de har påført beboerne bak denne muren – og i særlig grad det økonomiske tapet de har påført dem, her er uetisk et svakt ord. Det får vi ikke vite, for til tross for at kritikken hagler, så hever de seg over det og vil ikke svare. Og dette er altså våre folkevalgte!

LES OGSÅ: Nedre Langgate 19: Denne saken må til retten!

Jeg vil likevel stille ett spørsmål til de to navngitte og ledende politikerne som vel må sies å ha hovedansvaret for dette. Nemlig ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) og leder av utvalget for plan og bygg Per Martin Aamodt:

Hvordan ser dere på det økonomiske tapet dere har påført beboerne i Conradis gate 5? Svar utbes.