Kan du hjelpe politikerne? Heter det vind i seilene – eller vind i seila?

MEDVIND: Jørn Magdahl (til høyre) fikk flertall for sitt «vind i seila» i en prøveavstemning i Fellesnemnda i går. Imidlertid bestemte Fellesnemnda seg for å sende saken tilbake til gruppa som har jobbet med heraldikken, for å søke råd om hva som blir mest riktig. Leder Carl-Erik Grimstad vil ta saken opp med språkrådet.

MEDVIND: Jørn Magdahl (til høyre) fikk flertall for sitt «vind i seila» i en prøveavstemning i Fellesnemnda i går. Imidlertid bestemte Fellesnemnda seg for å sende saken tilbake til gruppa som har jobbet med heraldikken, for å søke råd om hva som blir mest riktig. Leder Carl-Erik Grimstad vil ta saken opp med språkrådet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fellesnemnda kunne ikke riktig bli enig med seg selv torsdag kveld. Nå skal heraldikk-gruppa søke råd for å finne fram til det beste mottoet for den nye kommunen.

DEL

NØTTERØY: Når du snakker om seil i flertall: Sier du seilene eller seila? Og hva med selve uttrykket: Heter det vind i seila, eller vind i seilene? Dette ble et hett tema på møtet i Fellesnemnda for Færder kommune torsdag kveld.

Ett er sikkert: Nøtterøy kommunes slagord, som ble  vedtatt for noen år siden, lyder «Med vind i seilene», etter forslag fra en innbygger. I går fremmet temagruppa som har jobbet med nytt kommunevåpen forslag om at den nye kommunen bør overta Nøtterøys slagord.

LES OGSÅ: – Jæ e stolt av dialekta mi, sjøl om ho kanskje e litt kantete og vulgær

– Riktig bøyning

I den forbindelse påpekte Jørn Magdahl at slagordet heller bør lyde «Med vind i seila".

– Det er en riktig bøyning av intetkjønnsordet seil, påpekte han.

Carl-Erik Grimstad (V), som er leder heraldikk-gruppa, mente at «vind i seilene» er et etablert uttrykk.

Under en prøveavstemning delte Fellesnemnda seg på tvers av både partigrenser og kommunegrenser, og et knappest mulig flertall gikk for a-ending og Magdahls forslag. 

– Jeg er enig med Magdahl – «seila» er riktig i forhold til dialekten her omkring, og den burde vi engasjere oss for å bevare, sa Høyres Vidar Ullenrød.

– Hva er egentlig riktig å si på Nøtterøy og Tjøme? Jeg er ikke født her, så jeg må spørre, sa Jorunn Midthun (Ap).

LES OGSÅ: Jon Markus fikk ros – og 10.000 ekstra i lønn

LES OGSÅ: Mathilde (17) føler press på å droppe dialekta: «Jeg får alltid kommentarer slengt etter meg når jeg snakkær for breit»

Språkrådet

Etter en liten ekstrarunde bestemte Fellesnemnda seg for å sende spørsmålet tilbake til komiteen.

– Jeg vil ikke mene så mye om dette nå som vi i komiteen skal utrede spørsmålet på nytt. I stedet bør vi drøfte dette med språkrådet, sa Grimstad etter møtet.

Magdahl holdt på sitt:

– Det er nok lov å si både seila og seilene, men seila blir mest riktig. Men i enkelte miljøer har nok «seilene» fått innpass, sa han, mens ordfører Roar Jonstang holdt fast på at seilene er korrekt.

– Nøtterøys slagord ble etablert i forbindelse med en konkurranse, og er et forslag fra en innbygger, så det burde vi også ta hensyn til, sa Jonstang.

Her er hva Bokmålsordboka sier om saken:

seil Entall Flertall
   Ubestemt form Bestemt form Ubestemt form Bestemt form
n1 et seil seilet seil seila
n1 et seil seilet seil seilene

Med andre ord: Du kan velge. Så da kan debatten fortsette. Hva mener du passer best i Færders slagord?

Artikkeltags