OSLO: Etter det NTB kjenner til er det Per-Willy Amundsen, som i flere år har vært innvandringspolitisk talsperson i Frp, som overtar.

Anders Anundsen ga i september nominasjonskomiteen i Vestfold Frp beskjed om at han ikke var aktuell for gjenvalg til Stortinget, og ifølge både det NTB og TV 2 erfarer ønsket han selv å trekke seg. I likhet med Tord Lien (Frp), som etter det NTB erfarer går av som olje- og energiminister, antas Anundsen å ønske å tilbringe mer tid med familien.

Har fått kritikk

I løpet av sine over tre år som statsråd har Anundsen vært gjenstand for flere kontroverser. Særlig fjoråret var hektisk for 41-åringen. I mai fikk Anundsen sterk kritikk av Stortinget to ganger på under en uke.

Først stilte de rødgrønne partiene mistillitsforslag mot ham på bakgrunn av den såkalte asylbarnsaken, før han dager senere måtte forklare seg etter at riksrevisjonen påpekte flere alvorlige svakheter i departementets samordning og styring av arbeidet med samfunnssikkerhet og -beredskap.

Anundsen måtte også tåle en del kritikk da han senere samme år laget ut en kontroversiell «skrytevideo» på Justisdepartementets regning. Han har imidlertid blant annet fått skryt for resultatene i kriminalomsorgen.

– Jeg har lyst til å skryte av Anders, selv om mange mener han klarer det helt fint selv, sa finansminister Siv Jensen (Frp) i oktober.

Endringene skal etter planen bli offentliggjort i forbindelse med statsråd førstkommende tirsdag klokken 16.

Olje- og energiminister Tord Lien har i likhet med Anundsen vært statsråd i hele Solberg-regjeringens levetid. Han erstattes av mangeårig Os-ordfører Terje Søviknes, som dermed får sitt definitive comeback i rikspolitikken.

LES OGSÅ: FM-slukkingen: – Vil gi svekkede muligheter for formidling av viktig informasjon

Ett år siden sist

For nesten nøyaktig ett år siden, 16. desember i fjor, ble det klart at tre statsråder måtte forlate regjeringen, at fire nye rykket inn og at tre byttet departement.

LES OGSÅ: Anundsen: – Det har alltid skjedd vådeskudd i politiet

Linda Hofstad Helleland (H) tok over som kulturminister etter Thorhild Widvey (H), Vidar Helgesen (H) som klima- og miljøminister etter Tine Sundtoft (H), Anniken Haugli (H) som arbeids- og sosialminister etter Robert Eriksson (Frp), Jon Georg Dale (Frp) som landbruksminister etter Sylvi Listhaug (Frp), Listhaug tok over som statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet. Per Sandberg (Frp) tok over som fiskeriminister, Vidar Helgesen (H) som klimaminister og Elisabeth Vik Aspaker (H) som Europaminister.