Nei, slik reklame kan du ikke reservere deg mot

Slike brosjyrer kan du ikke reservere deg mot å få i postkassen de neste dagene.

Slike brosjyrer kan du ikke reservere deg mot å få i postkassen de neste dagene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En leser sier på telefon at han irriterer seg over at postkassa hans flyter over av reklame for politiske partier i forbindelse med valget. – Jeg har jo reservert meg mot uadressert reklame, sier mannen.

DEL

(Østlands-Posten) Mannen forteller at han har merket postkassa si godt, og at dette har fungert i mange år.

– Det ser imidlertid ikke ut til at de politiske partiene bryr seg om det, sier mannen.

Tar feil

Mannen tar imidlertid feil. Ifølge Forbrukerombudet er det ikke forbudt å distribuere rene partiprogram eller annen politisk informasjon, heller ikke mot de som har reservert seg mot å få reklame i postkassen.

Årsaken er at forbudet i markedsføringsloven er avgrenset til å gjelde levering av reklame og gratisaviser som skjer i næringsvirksomhet.

 Fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad,

Fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, Foto:

– Politiske partier er ikke regnet som næringsdrivende, og derfor vil en publikasjon med et rent politisk budskap ikke være ulovlig å distribuere til alle postkasser, sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, i en pressemelding.

Kan være ulovlig

Forbrukerombudet påpeker imidlertid at brosjyrer kan være ulovlige å distribuere dersom det tilbys noe som koster penger å være med på, for eksempel kurs eller seminarer som det kreves betaling for å delta på, eller dersom man profilerer samarbeidspartnere som går inn under næringsvirksomhet.

– Da må forbrukernes reservasjon mot uadressert reklame og gratis aviser respekteres, skriver Skjelbostad i pressemeldingen.

Dette kan du reservere deg mot

Som forbruker kan du be om å slippe å motta uadressert reklame og gratisaviser ved å merke postkassen og døren.

Alt materiell som gjelder en næringsdrivende og den tilhørende næringsvirksomheten er som hovedregel reklame, og kan kun leveres til personer som ikke har merket postkassen eller døra mot uadressert reklame.

Det man likevel kan levere er såkalt alminnelig informasjon, eksempelvis «Nytt fra stat og kommune» eller programmet for hva som skjer i lokalmiljøet på 17. mai.

Hvordan reservere deg mot reklame?

Forbrukere som ikke ønsker å motta uadressert reklame eller gratisaviser kan merke postkassen og døra. Du velger selv om du vil benytte standardiserte «nei takk»-klistremerker eller merker du har laget selv.

Om du vil reservere deg mot adressert reklame, gjøres det i Brønnøysundregisteret. De næringsdrivende plikter å sjekke registeret før de sender ut adressert markedsføring i posten til forbrukere.

Kilde: Forbrukerombudet

Artikkeltags