Jeg har vært på visning. Neida, jeg skal ikke flytte, men en god venninne leter etter et nytt krypinn. Et ekstra sett med øyne har vært ønsket, og jeg synes sånt bare er spennende.

Det begynner å bli noen år siden sist jeg var med på dette, og jammen har ting endret seg. Der det før ble delt ut noen kopier ved inngang, altså prospekt, deles det nå ut hele bøker. I glanset papir. Jeg føler meg nesten steingammel, bare ved å observere dette.

LES OGSÅ: Vil man ha en hage, så følger det alltid arbeid med på kjøpet. Jeg holdt på å si at gresset ikke klipper seg selv, men nå finnes det jo maskiner for sånt

Det er noe underlig ved å gå inn i andres hjem på denne måten. Med kritisk blikk, med øye for muligheter, samt sørge for å ikke gå inn i en udetonert bombe på oppussingsfronten. Det mangler heller ikke på gode ord fra megleren. Et eget stammespråk, nærmest. «Potensial» betyr «mye jobb». «Noe fukt i kjelleren» betyr «sett av penger til drenering».

Det første jeg legger merke til i et nytt hus jeg entrer, er lukten. Det står det til gjengjeld ikke et ord om i salgsannonsene. «Hus med eim av mugg» selger helt sikkert ikke særlig bra. Det hender det står at boligen er godt innrøyket, men det blir stadig mer sjeldent. Da Husbonden og jeg kjøpte vår første bolig, var det dette som slo imot oss allerede i entreen. Forklaringen fikk vi på badet. Et eget askebeger var montert på dorullholderen. Under badekaret lå det gamle sneiper fra før Koreakrigen startet, men det fant vi ikke ut før vi kastet ut det turkise badekaret.

LES OGSÅ: For hvis jeg ikke gjør noe, så forsvinner dagene, f.eks til en serie på Netflix

Slike leiligheter, hvor du ser alt som må gjøres med én gang du kommer inn, er egentlig de mest ærlige boligene. Du vet hva du får, vet at du må rive opp gamle tepper med intelligent liv, vet at du må bytte det meste av innmaten. Vet at du kjøper et usminket oppussingsprosjekt. Og samtidig gjøre det med respekt. Det som er håpløst utdatert i dag, har faktisk vært noens hjem. Noen har likt det turkise badekaret, noen har elsket teppene fra den gang de gikk barbent over det mykeste underlaget i huset.

Min erfaring er at de skumleste boligene, er der hvor alt ser fint ut, men ikke er det. Når du tror at du har kjøpt noe du kan flytte rett inn i, bare for å oppdage et problem rett etter overtagelse. På den ene visningen vi var på, så alt helt strøkent ut. Helt til vi skulle ut, løftet blikket, og så opp på hattehyllen i gangen. Tre bokser med forskjellige midler for skadedyrbekjemping.

Det var nok ikke meningen at det skulle stå der, og langt mindre at vi skulle se det. Men da min venninne spurte megleren om skadedyrproblemet, lurte han på om hun mente musene på loftet. Det ene skadedyret det ikke var kjemiske remedier for på nevnte hattehylle.

De boligannonsene jeg liker best, er de som er dønn ærlige, skrevet med snert, og derfor vekker interesse. De som tør skrive litt annerledes, og skille seg ut.

«Tøffelavstand til byen» kom som et uttrykk for noen år siden. I dag er det det litt mindre fyndige uttrykket «innholdsrik» som florerer. Jeg vet ikke om det betyr mange soverom, eller om man har eget spa i kjelleren, men sjansen er stor for at mange kommer til å kjøpe en innholdsrik bolig i disse dager.

Favoritten denne våren er likevel annonsen til megleren i Larvik som skulle selge et kondemnabelt hus. «Ønsker du deg grevling i taket?”. Det er bare å fryde seg. Er du heldig, er nemlig sjansen stor for at du også finner en grevling i kjelleren.