Gå til sidens hovedinnhold

Presis ordbruk på sin plass

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er forskjell på å si at Norge er et rasistisk land eller at det finnes rasisme i Norge.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er viktig at samfunnet hele tiden må jobbe mot rasisme og diskriminering. Det blir helt feil å sammenlikne det amerikanske politi med det norske, det blir svært upresist.

Både holdninger, opplæring og maktutøvelse blir svært ulikt håndtert i disse to samfunnene. Jeg har selv kjent på kroppen psykisk rasisme (ikke fysisk), men det betyr ikke at jeg mener at Norge er et rasistisk land. Jeg vil heller si at jeg har opp gjennom livet fra tid til annen vært utsatt for ubetenksomme kommentarer og møtt på fordommer.

Det er unntaksvis at jeg har opplevd rasisme. Og de få hendelsene det har vært, så har det kommet fra privatpersoner og ikke offentlige personer. Jeg synes det blir feil om man skal bli kalt rasist om man påpeker fakta i et samfunn, selv om faktaene gjelder et land med overvekt av innbyggere med en annen hudfarge enn såkalt hvit.

Jeg prøver heller ikke å bagatellisere respektløs oppførsel, som vi i alle situasjoner skal forebygge. Vi må jobbe med nedgravde holdninger, for et inkluderende samfunn og et trygt samfunn for alle. Presis ordbruk er med på å fremme god kommunikasjon.

Kommentarer til denne saken