(Vestviken 24)

– Takk til Equinor og TechnipFMC. Dette gir en stor trygghet for mange arbeidstakere. Johan Sverdrup er et viktig prosjekt, sa Tove N. Ljungquist, daglig leder i Agility Subsea Fabrication AS (ASF) til alle de frammøtte i en av hallene på Kaldnes torsdag formiddag.

Det var i sommer at ASF inngikk en ny kontrakt med selskapet TechnipFMC, som igjen er leverandør til Equinor. ASF skal levere undervannsproduksjonsanlegg med fem undervannsrammer til Johan Sverdup-utbyggingen. Allerede har de levert flere moduler og systemer til den første fasen av utbyggingen.

Etter flere innledende taler, svingte sveiseren skjærebrenneren over plata og markerte med et «first cut» at arbeidet er i gang.

LES OGSÅ (+): Storkontrakt til Agility: – Dette sikrer driften i Tønsberg en stund til

Cirka 90-100 årsverk

Ett år skal arbeidet ta. Daglig leder Ljungquist er selvfølgelig svært fornøyd med avtalen.

– Dette er en stor andel av vår aktivitet i 2020, og tilsvarer cirka 90-100 årsverk, sier hun.


ASF har cirka 180 ansatte tilsammen, på Kaldnes og på Røra i Skien.

– Så dette sikrer mange arbeidsplasser her på Kaldnes?

– Det hadde sett mørkt ut uten, ja. I denne bransjen kan man ikke basere seg på å ha flaks og at man uten videre skal vinne jobbene. Vi må alltid være på alerten og bli bedre. Det er tøff konkurranse, både på kost og tid, sier hun.

LES OGSÅ (+): Storkontrakter til Agility: – Nå er det mange prosjekter i bevegelse

Lang historikk

Christina Johansen er managing director i TechnipFMC. Hun understreker den lange historikken i samarbeidet mellom de tre partene, hele 40 år.

– ASF har vært gode til å fornye seg. Det skjer mye i denne bransjen, og de har hele tiden lært seg ny teknologi og digitalisering. Det gjør at de klarer å konkurrere.

Surfleder Astrid Helland Tingestveit i Equinor er enig.

– Vi hadde en god levering fra TechnipFMC og ASF på Johan Sverdrup fase 1. Og siden da har det vært en god utvikling. Vi er imponert over evnen til læring og fokuset på sikkerhet, sier hun.

Leveransen det er snakk om, er et komplisert undervannsproduksjonsanlegg der man injiserer vann og gass for å produsere olje på en trygg og pålitelig måte. Det skal tas i bruk i 2022. Johan Sverdrup-utbyggingen er den største på norsk sokkel siden 80-tallet, med rekordlave utslipp, ifølge Helland Tingesveit.

Flytter fra Tønsberg

Ved utgangen til 2024 går leiekontrakten til ASF på Kaldnes ut, og selskapet flytter virksomheten til Skien. De fleste ansatte får tilbud om å bli med dit. Men de største stålstrukturene vil man ikke kunne bygge i Skien. Disse strukturene er svært areal-krevende. På Røra i Skien har man ikke fasiliteter som er tilpasset dette.

– Men derimot har vi et nytt og skreddersydd anlegg – rett og slett en super-effektiv manifold-fabrikk, sier Ljungquist.