«Homo» er fortsatt et velkjent skjellsord på fotballbanen: – Vi snakker aldri om homofili og sånn

HOMO PÅ FOTBALLBANEN: Eik g13 har snakket om homofili.

HOMO PÅ FOTBALLBANEN: Eik g13 har snakket om homofili. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Homo. Homofili. Et av ordene blir brukt på banen og i garderoben. Det andre snakkes det ikke om.

DEL

Tønsbergs Blad møter Eik gutter 13 mandag 9. juli når de har trening. Vi skal snakke med dem om noe de vanligvis ikke snakker om: Homofili.

Det er Hein Henriksen som er trener. Han har allerede informert både guttene og foreldrene deres om hva vi skal snakke om. Til tross for at de er informert, er det ikke så mye som blir sagt når vi spør om deres forhold til «homo» som skjellsord.

– Vi snakker aldri om homofili og sånn, forteller guttene etterhvert.

Tønsbergs Blad spør dem om bruken av homo som skjellsord. De åpner seg litt etter litt, og de begynner å fortelle at de selv har brukt homo som skjellsord.

– Det er bare noe som detter ut, sier de.

De legger til at de ikke har noe imot homofile, men det har bare blitt et skjellsord som detter ut av munnen deres.

– Jeg sier det når jeg blir sint, forteller en av spillerne.

– Man er jo redd

Vi snakker videre. Hadde guttene på Eik syntes det var vanskelig å si i fra hvis de selv var homofile?

– Man er jo redd for å bli erta, sier en før en annen legger til:

– Og mobba for det.

Guttene snakker sammen, og noen mener det hadde vært vanskelig, mens andre mener det motsatte. Vi forteller dem at det ikke er noen åpne homofile på guttelagene i Tønsberg-området. Hva mener de om det?

– Det er litt dumt, mener de.

– Det kan jo være vanskelig å stå frem hvis man er det selv da, sier Birk Pettersen Ervik mellom svarene til de andre guttene på laget hans.

HOMOFILI: Det kan være vanskelig å komme ut, mener Birk og de andre guttene på Eik g13.

HOMOFILI: Det kan være vanskelig å komme ut, mener Birk og de andre guttene på Eik g13. Foto:

Vi har plass

Trener Hein lytter mens spillerne hans snakker. Noen snakker mer enn andre. Noen sier noen få ord her og der, mens andre sier mer. Det er noen som også bare nikker seg enig.

– Men gutter, hvis noen av dere hadde kommet inn i garderoben og sagt «Jeg er homofil». Hadde det vært ok? spør Hein.

Guttene nikker seg fort enig, sier ja i kor. Det er null problem for dem å akseptere andre homofile, uansett om det hadde vært bestekompisen.

– Vi har jo plass til det. Vi har plass til høye gutter, korte gutter, tynne gutter, tjukke gutter, men vi har også plass til homofile gutter, avslutter Hein mens spillerne hans nikker enig.

Jævla homo

Tønsbergs Blad lurer fortsatt på bruken av skjellsordet «homo» på fotballbanen. Noen av guttene fra Eik sa jo selv at de hadde sagt det.

Vi ringer derfor til Tonje Walle Egeli, aktivitets- og inkluderingskonsulent i Vestfold fotballkrets, og spør hvordan Vestfold Fotballkrets forholder seg til homofili og ordet «homo» som skjellsord.

– Vi slår hardt ned på det. Jeg vet om flere dommere som gir spillere som bruker «homo» som skjellsord rødt kort, sier Egeli.

I vårsesongen i år har Vestfold Fotballkrets dommere utvist nærmere 80 spillere. To av disse var på grunn av homofobiske utsagn.

Espen Lysne, dommerkonsulent i Vestfold Fotballkrets, forteller at dommerne har et lovverk som sier at det kan slås ned på hvis spillere bruker ordet «homo» som skjellsord.

– Det varierer veldig fra dommer til dommer om det blir rødt kort eller en advarsel. Det kommer an på settingen og hvor grov språkbruken er, og det må dommeren ta en avgjørelse på, forteller Lysne.


 

Tiltak

Egeli forteller at Norges Fotballforbund lenge har jobbet med rasisme og har derfor ikke fokusert så mye på homofili tidligere.

– Vi oppfordrer lag til å jobbe for at man skal kunne elske hvem man vil, og i Fair Play-skolen snakker vi om homofili og at det ikke er greit å bruke «homo» som skjellsord.

Hun tror selv at mange bruker «homo» som et skjellsord uten å egentlig tenke på det. Fotballkretsen prøver å snu på dette og få barn til å reflektere over hva de sier.

– Vi har blant annet hatt et tiltak på kretslagene i fjor hvor det ble snakket om bruken av «homo» som skjellsord og da i sammenheng med garderobefleip, avslutter Egeli.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags