Gå til sidens hovedinnhold

Rapport fra legevakta en lørdag i fellesferien

Artikkelen er over 1 år gammel

En hyllest til våre fantastiske kolleger på legevakta og ØDH som hver dag går på jobb for å hjelpe sine medmennesker.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Nei, dette går ikke an»! Pasientens humør vipper mellom resignasjon og sinne. Hun har sittet en time blant flere som også føler at grensen for «nok» nærmer seg. Å vente er kjedelig, men verre når en ikke vet hvor lenge en må vente. Det er umulig å si på en legevakt. Pasienten trenger kun fornye en resept. Hun strekker seg for å gi sykepleieren i resepsjonen et oppgitt og sint blikk. Hvorfor kan noe så lite og enkelt ta så lang tid? Kan ikke sykepleieren minne legen på det?

Sykepleieren hører noen banke på ruta og ser en stresset dame. Damens mamma sitter i en av legevaktens rullestoler og det ser ut som hun sklir ut av stolen. Hun får hjelp inn på labben og datteren forteller om høy feber og kraftig hoste. Tempen er høy og pasienten glir inn i tåke. Kollega kommer til, det blir rødt på triagen og legen ber om ambulanse.

Sykepleierne har erfaring og kunnskap fra mange avdelinger på sykehus, legevakt og akuttmottak, både innafor og utafor bygrensa. De kan faget, har øvelser og kurs og er godt vandt til travle dager. Ingen er redde for å spørre hverandre om de enkleste ting, alle samarbeider om pasientene.

LES OGSÅ: Jorun åpner en butikk Tønsberg ikke har sett maken til: – Jeg ligger litt våken om natta nå 

Mellom blodtrykk, puls og temp ringer telefonen i lomma og politiet har kommet med en pasient. «Gå, jeg tar luka»! En kveldsvakt er tidlig ute og ser at det koker denne travle lørdagen midt i fellesferien. Alle er travle med skader etter uhell på sykkel, EKG må tas og forsøk på å trøste små barn som må sys. Politiet har låst seg inn på politirommet med en tynn mann som danser til musikk bare han kan høre.

Det tar litt tid før mannen blir oppmerksom på sykepleieren og han smiler: «Jeg er så glad i dag! Det er vel lov»? «Ja, det er lov å være glad, men når du skremmer halve brygga, kommer vi»! En eldre politimann ler forsiktig og ber om at det tas en blodprøve. Pasienten blir skeptisk og sier bestemt at en prøve ikke er greit fordi han ikke har tatt noe som helst. «Jeg liker ikke nåler. Jeg vil hjem. Jeg var glad, nå vil jeg dø».

Ledig lege hentes, psykiatrisk ambulerende team ringes etter og når de er på plass, kan sykepleieren gå tilbake til resepsjonen hvor han skal sitte en time til. På veien overhøres: «Kan vi ikke dra til en annen legevakt»? «Fullt overalt»! «Og du må dra til den legevakta der du bor»!

LES OGSÅ: Sønnen (10) fikk kjøpe ubegrenset med energidrikk: – Jeg ga klar beskjed om at de ikke fikk selge mer til ham 

En ambulanse drar i snora. En pasient fra et sykehjem med mulig blærekatarr, men ambulansearbeideren er ikke sikker. Pasienten husker ikke navnet på sønnen sin. En sykepleier som er ferdig med sine 15 minutter lange matpause går med henne til et av rommene med seng. Prøver må tas og sønnen må tas vare på. «Jeg skal fortelle han alt jeg gjør og hvorfor».

En pasient følges til ØHD. Pasienten sliter med pusten og trenger observasjon og behandling gjennom helga. Avdelingen er et lite mini-sykehus med lege og sykepleiere hvor det er tett kontakt med pasienten. Dermed lettere å fange opp forverring og bedring. Det kartlegges også om det er behov for hjelp når pasienten skal hjem.

Pasienten på venterommet er lei av å vente på resepten, hun har ventet i to timer. «Jeg kan ikke bruke hele dagen på å sitte her»! Sykepleieren forklarer at det er spesielt travelt om sommeren og legevakten bruker et system hvor folk med plutselig sykdom, forverring av sykdom eller uhell med brødkniven, får hjelp først. Resepter på faste medisiner er en oppgave for fastlegen, ikke legevakt.

Pasienten sukker oppgitt at hun er her i byen på ferie og har glemt å fornye resepten. Nå har også fastlegen ferie og hun har ingen tabletter igjen. «Det skal være en vikar for legen din og du får en e-resept og kan velge det apotek som er deg nærmest. Dessuten er det lurt å passe på slike ting før legen din tar ferie»? Pasienten risikerer å vente til midnatt. Leger på legevakt kan ikke bare skrive ut en resept uten å snakke med pasienten. De må skrive et notat som sendes elektronisk til pasientens fastlege hvor det står dato, klokkeslett, hva som ble gjort og hvilke medisiner som ble skrevet ut på resepten.

Før pasienten rekker å svare, hinker en tenåring fram og sier han har tråkket på en fjesing. Da er det bare å åpne døra og støtte han inn.

LES OGSÅ: Renate (35) forsker på sosiale medier: – Mange blir skremt av det jeg forteller om Snapchat 

Kommentarer til denne saken