Gå til sidens hovedinnhold

Rasisme som humor er historieløst

Artikkelen er over 2 år gammel

Radioresepsjonens skandaleinnslag er bare en av mange måter svarte har blitt brukt som underholdning gjennom tidende. I 2019 sier vi nok er nok. Rasisme og humor hører ikke sammen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var faktisk en tid der det var fullt akseptabelt å bruke rasisme i underholdningsbransjen, og svarte var bare nødt til å akseptere dette i frykt for å bli lynsjet. Et eksempel skjedde midt i vår egen hovedstad. I Frognerparken ble 80 afrikanere stilt ut under feiringen av hundreårsjubileet til Grunnloven. Utstillingen het «Kongolandsbyen», og folk strømmet i hopetall for å se de ‘rare skapningene’ som hadde kommet hele veien fra Afrika. Afrikanere bygget hytter, lagde mat, sang og danset. Alt for de hvites underholdning. Omtalene fra avisene var ufyselige, og arrangørene gjemte seg bak ordet underholdning.

Jeg skulle ønske at jeg kunne si vi hadde kommet lenger i 2019, men det er fortsatt noen som mener at rasisme er humor. Til dere vil jeg si: det er historieløst! Dette funket kanskje da svarte ikke hadde en stemme, men i dag blir vi ikke pisket hvis vi sier ifra (i demokratiske land).

Les også

Vil rive villaen og bygge tre nye eneboliger på denne tomta


Norge har utviklet seg mye siden Kongolandsbyen i Frognerparken (1914). Nordmenn er ikke bare hvite lenger, og dermed må vi som har en annen hudfarge behandles med samme respekt.Reaksjonene på innslaget til Radioresepsjonen handler ikke om man har blitt krenket eller ikke. Det handler ikke om man har hørt hele innslaget eller ikke. Det handler ikke om man vet hva en flauhetskonkurranse går ut på eller ikke. Det handler om respekten man bør ha til alle som bor i Norge, uansett farge, legning, religion eller politisk ståsted.

Les også

Tønsberg-mann dømt for hatefulle ytringer

Kommentarer til denne saken