Gå til sidens hovedinnhold

Raus med rosen?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Snart er det nytt år - nye muligheter. Hva blir årets nyttårsforsett? Trene mer, spise sunnere, rydde boden? Jeg har et utrolig enkelt tips. Gratis er det også.

En gang for noen år siden, i en annen avis, fikk vi i den lille redaksjonen et leserbrev. En eldre mann, kjent kar i bygda, hadde vært innlagt på sykehus med lungebetennelse. Nå følte han for å skryte av de ansatte. Han avsluttet brevet slik: «Jeg er slik skrudd sammen at jeg sier fra når det er noe jeg er misfornøyd med, men jeg sier også fra når jeg er fornøyd. Det siste er et godt tips til flere. Vi trenger alle å bli sett og få litt anerkjennelse når vi gjør noe bra».

Jeg ble nysgjerrig på mannen, og ringte og spurte om jeg kunne få skrive et portrett. Det ville han. Jeg var på besøk hos han og kona som viste seg å være svært så pratsomme og gjestfrie.

Dette var folk som hadde levd et rikt liv og likte å dele. Såpass gikk praten, at jeg ikke fikk med meg alt på de to første timene, men måtte komme tilbake i minst to timer til uka etter – noe det sjelden er rom for i en svært presset journalist-hverdag.

Mannen utdypet noe av det om hadde gjort meg nysgjerrig: En gang på 80-tallet hadde han holdt et personalseminar med en psykolog. Tema var «selvbilde». Slik fortalte han det:

«Hun konkluderte med at man skulle ikke forlate arbeidsplassen uten å si et hyggelig ord. Jeg tenkte at det måtte vel bli litt kunstig, men jeg bestemte meg for å prøve. Resultatet er at jeg rår ikke med det. Er jeg på et foredrag, et møte, en konsert – jeg må gå fram og si at det var flott. Jeg opplever at den største gleden er å gjøre andre glad. Er du positiv til andre, så får du det tilbake».

Det hører med til historien at det titt og ofte hendte at denne mannen ga tilbakemeldinger til oss i redaksjonen: ros – og konstruktiv ris.

Dette dukket ofte opp i tankene mine senere. Og jeg tenkte at det var en livsfilosofi man burde adoptere. Det er her nyttårsforsettene kommer inn. Jeg liker dem egentlig ikke, fordi: Vi vet alle hvordan det er å skulle trene mer: Stappfulle treningssentre i januar. Allerede i februar dabber det av. Spise sunnere? Dream on. Jeg er av den desillusjonerte oppfatning at det er begrenset hvor mye vi mennesker generelt klarer å endre oss. I hvert fall varig.

Men å uttrykke det når jeg ser noe jeg synes er bra, det er ikke så vanskelig. Si at noen har fine klær hvis du tenker det. Send en melding til en kollega som har gjort noe bra. Si ifra hvis du synes noen sa noe klokt på et møte. Den gode tanken gjør ikke så stor nytte hvis du bare beholder den inni hodet ditt. Få det ut, og gjør dagen god for en annen. Vi er alle ganske primitive sånn. Vær raus med rosen! Man trenger ikke vente til nyttårsaften heller.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.