Ingen får tak i eieren av hesten

SØKER STALL: Fremtiden til Ace A Classic er uklar, etter at den ble dumpet i stallen til Eva Kirkeberg i midten av mai.Foto: Anne Charlotte Schjøll

SØKER STALL: Fremtiden til Ace A Classic er uklar, etter at den ble dumpet i stallen til Eva Kirkeberg i midten av mai.Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

RE: I sine glansdager vant han løp på Øvrevoll. Nå er Ace A Classic forlatt i en stall på Revetal hvor Eva Kirkeberg blir nødt til å ta ansvar for den.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Sommeren er sesong for dumping av kjæledyr, men vanligvis dreier det seg om mindre dyr som katter og kaniner, men nå har det også skjedd med den tidligere galopphesten Ace A Classic.

Hesten, en engelsk fullblods, står hos Eva Kirkeberg på Revetal.

– Jeg leier ut stallplasser, og 9. mars leide ei jente i tjueårene en boks til hesten sin hos oss. I midten av mai brøt hun all kontakt.

Stalleieren på Revetal har også forsøkt å komme i kontakt med jentas familie, uten at det har gitt noen resultater. Men Kirkeberg har ikke gitt opp.

LES OGSÅ: To til sykehus etter fyllekrasj

Involverte politiet

– Vi har til og med satt politiet på sporet, men hun har flyttet fra adressen hun oppga i stallkontrakten, sier Kirkeberg til tb.no.

Hun sier jenta heller aldri har betalt for hestens opphold, og mistenker at økonomiske problemer er grunnen til at hun har forlatt hesten. Til tross for det, bærer hun ikke nag.

– Jeg vil bare komme i kontakt med henne så vi kan bli kvitt hesten på en ryddig måte, sier hun.

Stort ansvar

Den åtte år gamle engelske fullblodshesten krever mye stell og oppmerksomhet for å ha det bra.

Kirkeberg er fysioterapeut og bruker egne hester i terapiridning, et tilbud som følger skoleåret.

– I sommer har vi plassert bort hestene våre for å få litt fritid. Det er vanskelig å dra på ferie når man må passe på et så stort dyr, sier Kirkeberg.

Stalleieren beskriver hesten som både snill og høflig.

– Det optimale er at den får et godt liv et annet sted. Jeg vil ikke at den skal avlives. Det er en pen hest som er lett å ha med å gjøre, sier hun.

LES OGSÅ: Jente (18) krasjet i fylla

Må kanskje avlives

Mattilsynet kommer kun til unnsetning i slike saker dersom det er fare for dyrets helse og velferd. Det betyr at Kirkeberg må melde fra hvis hun velger og slutte å ta vare på hesten.

Da kan det verst tenkelige skje.

– Vi fikk inntrykk at hesten må slaktes hvis Mattilsynet tar over ansvaret. Å slakte hesten er et drøyt alternativ, mener Kirkeberg.

Siste utvei

Mattilsynet bekrefter at slakt er siste utvei, men at de som regel kommer fram til en bedre løsning.

– Vi får sjelden slike saker, men et ønsket utfall er at hesten blir omplassert. Som regel er vi i dialog med hesteeier og kommer fram til en løsning, sier seksjonssjef Hilde Bremnes ved Mattilsynet i Vestfold.

Eva Kirkeberg har nå lagt Ace A Classic ut på finn.no i håp om å redde den fra slaktebenken. I løpet av sitt åtte år gamle liv har den galoppert inn 158.160 kroner på Øvrevoll galoppbane.

Nå selges den, men uten papirer.

– Eieren sitter på all dokumentasjon, men vi må kvitte oss med hesten nå, dessverre.

Hun tror årsaken til slike ekstreme tilfeller av dyredumping kommer av hester er blitt så billige.

– Prisen kan føre til at unge som ikke vet hvor mye det koster, kjøper hest uten å tenke seg godt nok om, sier Kirkeberg.

Artikkeltags