Nabolag frykter at noen forgifter kattene deres

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

RE: Etter at flere katter har dødd en smertefull død på kort tid, sprer frykten seg for at noen forgifter nabolagets katter.

DEL

Til sammen ni katter er i løpet av de to siste ukene blitt funnet syke eller døde i Bergsåsen i Re, og ytterligere en katt er savnet.

– Vi vet ikke hva som gjør at kattene blir syke og dør, men det kan ikke være tilfeldig at så mange katter blir syke på så kort tid innenfor et lite område, som dette tross alt er. Vi heller mot at det er noen som forgifter kattene våre, sier Tina Pedersen. Også hennes katt er en av dem som har dødd.

Hun har en klar oppfordring til den eller de som eventuelt står bak:

– Dette er alvorlig og dyremishandling. Kattene lider en pinefull død. En ting er at noen liker hunder og andre liker katter, men man kan ikke begynne å ta livet av andres kjæledyr, sier hun da Tønsbergs Blad snakker med henne onsdag kveld.

I nabolaget følger man nå nøye med.

– Vi kommer til å passe godt på. Det er også mange små barn i området her, og er dette så farlig for kattene, kan det jo være farlig for små barn også. Nå håper vi at vi skremmer de litt så at de slutter med dette. Finner vi ut hvem dette er, anmelder vi til politiet, sier Pedersen.

Tror det er forgiftning

Ikke bare Pedersen, men også andre naboer mener kattene deres har hatt symptomer på forgiftning. Også de frykter at noen har forgiftet kattene med vilje.

– Det er litt spesielt at så mange katter har måtte bøte med livet på så kort tid. Jeg har bodd her i elleve år, men aldri opplevd noe lignende. Dette er ikke koselig, forteller Hilde Gjengaar til tb.no.

Hun måtte i forrige uke avlive katten «Turbo» som ble funnet syk av en nabo. Katten ble fraktet til dyrlege for behandling, men måtte avlives etter bare noen dager.

– Katten var nedkjølt og ikke kontaktbar. Det var fælt å se den syk.

LES OGSÅ: Denne fant Håvard (16) i Frodeåstunnelen

– Katten hadde store blødninger i buken

Også naboene Tina Pedersen og Anette Bang har i løpet av de siste ukene måtte avlive kattene sine på grunn av forgiftning. I likhet med Gjengaar frykter de at noen kan ha forgiftet kattene i nabolaget.

– Vi håper selvfølgelig at det ikke er noen som forgifter kattene, men om det er noen som gjør det er det dyremishandling. En katt blir som et familiemedlem, man blir glad i dem, forteller de til tb.no.

Bang og Pedersen forklarer at kattene deres ble fraktet til dyrlegen, men at livene ikke sto til å redde. Disse veterinærene skal også ha forklart at kattene mest sannsynlig hadde fått i seg gift.

– Vi tok katten vår med til dyreklinikken. Der ble det forsøkt å behandle katten med antibiotika, men medisinene hadde ingen virkning. Vi måtte til slutt avlive den, forteller Tina Pedersen.

Pedersen forteller videre at veterinæren foretok en undersøkelse i kattens mage. Undersøkelsene viste store blødninger i buken, sier Pedersen.

Veterinær mistenker rottegift

Gro Jahren ved Dyreklinikk 24 på Revetal, bekrefter overfor tb.no at de mistenker at katten ble forgiftet. De mistenker at det kan ha vært rottegift.

– Vi kan ikke stille noen eksakt diagnose, men vi mistenker at det er rottegift den kan ha fått i seg. Symptomene er veldig like, sier hun. 

Jahre forteller at Pedersens katt hadde svært alvorlige symptomer.

– Den mistet koordineringsevnen, den skalv og klarte ikke lenger å stå oppreist. Det så også ut som om tungen hadde koldbrann. 

LES OGSÅ: – Den verste sommeren noensinne

Må obduseres for å fastslå årsak

Veterinæren kan likevel ikke fastslå hva slags gift katten kan ha fått i seg.

– For å være helt sikker på om en katt er blitt forgiftet, og for å finne ut hva den kan ha fått i seg, bør katten sendes til obduksjon. Men eieren skal være ganske interessert for å gjøre noe slikt. Eieren må betale for obduseringen og transportere katten selv inn til Oslo.

Ingen av kattene som ble funnet døde eller som har måtte avlives har blitt obdusert. Naboene forklarer at det er tidkrevende og koster mye penger.

– Om det hadde vært en rasekatt eller en hund hadde det vært noe annet. Dette er huskatter som man ikke forsikrer. Det koster mye penger å obdusere, og vi hadde allerede betalt mye for behandling og avliving da vi fikk spørsmål om obdusering, forteller Hilde Gjengaar til tb.no.

Tønsbergs Blad har vært i kontakt med Tønsberg Dyreklinikk som ble brukt av to av naboene i Bergsåsen. De ønsker ikke å kommentere saken.

LES OGSÅ: – Hvem er det som mishandler Ippo?

– Politiet synes det var spesielt

De tre naboene i Re har denne uken vært i kontakt med politiet.

– Vi har ingen mistenkte i saken. Derfor ble det ikke levert inn noen anmeldelse, men politiet har registrert at vi har vært innom. Politiet synes imidlertid det var spesielt at så mange katter har dødd på så kort tid.

Indre Vestfold lensmannskontor bekrefter overfor tb.no at det ikke er levert inn noen anmeldelse, men at det ble foreslått at naboene skulle ta kontakt med avisen for å få oppmerksomhet rundt saken og hva som kan ha skjedd.

Dette gjør du om katten blir forgiftet

Gro Jahren har følgende tips om man mistenker at et dyr er blitt forgiftet:

– Om man oppdager eller mistenker at katten er blitt utsatt for forgiftning, ta katten med til en veterinær så fort som mulig. Om katten må avlives på grunn av forgiftning bør den obduseres slik at man kan få fastslåss en eksakt diagnose, forteller Jahren til tb.no.

Artikkeltags