Gå til sidens hovedinnhold

Vil legge ned skoler

Artikkelen er over 6 år gammel

Færre skoler og eiendomsskatt er Re-rådmannens oppskrift for å komme seg ut av en økonomisk knipe.

RE: Tirsdag la rådmann Trond Wifstad fram sitt forslag til neste års budsjett og økonomiplanen for 2015–2018. Her foreslår han blant annet å endre skolestrukturen ved legge ned Ramnes og Solerød skoler. Han peker på at kommunen har gjennomført kutt hvert år på mange området, likevel går driften også i år i underskudd som skal dekkes fra et bufferfond.– Vi kan ikke fortsette med dette i mange år fremover. Vi må tenke annerledes og gjøre strukturelle endringer for å sikre bærekraftig utvikling i kommunen, sier Wifstad.

Dårlig vedlikehold

Stort etterslep på vedlikehold er en av kommunens største utfordringer. Ramnes og Solerød skoler er så forfalne at det vil kreve rundt 4 millioner kroner årlig bare for å holde skolene i gang. Derfor foreslår rådmannen å legge ned de nedslitte skolene og heller utvide Røråstoppen skole som er nyere.

Han mener dette kan gi en besparelse på åtte millioner årlig. Hvis rådmannen får det som han vil, skal skolebarn fra Ramnes og Undrumsdal starte på Røråstoppen skole i august 2017.

LES OGSÅ: – Vi er vanvittig dårlige på vedlikehold

– Forferdelig trist

Det synes Edel Marie Hiim, FAU-leder på Solerød skole, ikke noen om.

– Vi er veldig glad i skolen vår og den har også gjort det veldig bra faglig. Det er forferdelig trist og synd hvis skolen blir nedlagt. Hele nærmiljøet blir ødelagt, fordi det ikke blir noen aktivitet i Undrumsdal. Det er bare tidsspørsmål når idrettslaget også legger ned, sier Hiim.

Hun tror at flere foreldre velger privatskolen som ligger i nærheten fremfor å kjøre ungene til Røråstoppen.

– Ungene får en veldig dårlig skolevei. Hvis enda flere kjører på der, blir det farlig og jeg frykter ulykker, sier Hiim.

Ordfører Thorvald Hillestad sier forslaget rådmannen kommer med er dramatisk.

– Det understreker at vi er i en alvorlig økonomisk situasjon og må ta noen grep for fremtiden, sier Hillestad.

Han vil ikke avvise eller si seg i enig i rådmannens forslag.

– Det er for tidlig å si. Vi må diskutere dette og gå grundig gjennom alternativene, og se på hva konsekvensene er, sier Hillestad.

Eiendomsskatt

I tillegg til skolenedleggelsene foreslår rådmannen å innføre eiendomsskatt fra 2016 for å skaffe mer penger i kassa.

– Det blir stadig færre områder vi kan kutte i, samtidig som vi får større utgifter. Fra neste år må kommunene betale større egenandel på rettighetsbaserte tjenester som for eksempel personlig assistent. Det blir stadig flere som trenger hjelp, sier Wifstad.

Han mener at eiendomsskatt er helt nødvendig for å kunne bygge en ny ungdomsskole. Vedlikeholdsetterslepet på Revetal ungdomsskole har vært så stort at skolen i mai mistet godkjenningen.

– Vi har ikke mulighet til å bygge en ny ungdomsskole, uten å innføre eiendomsskatt, sier Wifstad.

Han anslår at hver husstand i gjennomsnitt må betale mellom 2.500 og 3.000 kroner, hvis forslaget blir vedtatt.

Eiendomsskatten vil ta utgangspunkt i ligningsverdi, og vil gjelde også for næringsdrivende.

LES OGSÅ: Ble nektet å møte ordføreren

– Ikke spareplan

Wifstad er klar over at forslagene han fremmer er kontroversielle, men alternative er ikke så veldig gode, mener han.

– Vi kan fortsette å kutte litt overalt etter ostehøvelprinsippet, men da blir tjenestetilbudet jevnt over dårligere. Jeg tror også vi vil få rekrutteringsproblemer. Eller vi kan kutte alt som ikke er lovpålagt – kultur, støtte til lag og foreninger og forebyggende arbeid. Jeg tror ikke det er ønskelig det heller. Planen vår er den mest ekspansive vi har lagt fram noen gang. Det er en utviklingsplan, ikke en spareplan. Vi tror på den selv om man må ta noen vanskelige valg, sier Wifstad.

Budsjettet skal behandles i kommunestyret 18. desember.

Kommentarer til denne saken