Som sexolog og parterapeut tillater jeg meg å påstå at flere ekteskap og parforhold kunne vært reddet, mange skilsmisser og utroskap unngått, hvis flere hadde vært bevisst sitt opphav. Ca. 50 prosent av ekteskap ender i skilsmisse, ett av fire par opplever utroskap, tallene for inngåtte ekteskap er synkende og det finnes flere single i Norge i dag enn noensinne.

Jeg vil med denne kronikken sette søkelys på alternativer til monogami. Jeg vil at du skal ta et bevisst valg når det kommer til å leve som monogam eller utforske en form for relasjonsmangfold. Det er viktig for meg å presisere at denne kronikken er skrevet ut fra et mononormativt perspektiv, og spørsmålene jeg stiller er rettet mot de som lever et liv med monogame forventninger.

LES OGSÅ: Sexolog Hilde-Gunn: – Har du noen gang spurt deg hvorfor du er monogam?

Men hva er egentlig et åpent forhold?

Det finnes det ingen fasit på hva er åpent forhold er, men for enkelthetens skyld kan vi dele det opp i to kategorier:

1) Man kan ha enten emosjonelle eller seksuelle relasjoner til flere

2) Man kan ha emosjonelle og seksuelle relasjoner til flere (polyamori)

LES OGSÅ: Mennene som kjøper sex

Det finnes mange variabler innenfor disse kategoriene. Hvilken avtale som inngås og hvilke rammer som gjelder, er opptil hver enkelt konstellasjon. For å gi deg et innblikk, kan jeg nevne noen eksempler på åpne forhold:

* Borte fra hverandre kan vi ha andre seksuelle relasjoner.

* Forelskelse og flørting er tillatt så lenge det ikke blir fysisk.

* Besøke erotiske klubber, swinge, trekant eller gruppesex er kun tillatt sammen.

* Vi åpner opp for å leve ut våre fantasier en gitt tidsperiode.

* Seksuelle relasjoner er tillatt for one night stands.

* Emosjonell og seksuell frihet på kryss og tvers av relasjoner så lenge vi snakker om alt.

* Én lever monogam, den andre åpen, mht. ulik lyst, sykdom, fetisj, fantasi og behov.

Kun fantasien setter grenser for åpne forhold og det passer for alle som føler det monogame forhold blir for begrensende.

LES OGSÅ: Skolen tar elevene på alvor: – Seksualundervisning må være mer enn navnet på kjønnsorganer

Allerede i monogamt parforhold? Alt håp er ikke ute:

For å følge samfunnets norm er det mange parter i eksisterende forhold som unødvendig undergraver sin identitet og seksualitet. Hvis et allerede etablert par består av en som ser på seg selv som monogam, mens den andre leker med tanken om å åpne opp, hva så? Da står man ved et veiskille hvor man enten går fra hverandre, ellers må partene prøve å inngå kompromiss. Livet består av utallige kompromiss, men et kompromiss jeg mener man sjelden skal inngå er hvor man gir avkall på egen identitet og seksualitet.

LES OGSÅ: Jeanett (40) er sexolog: – Det er spesielt én ting mange sliter med

Derfor kan man innad i paret forske på egne følelser, tanker og behov, å se om det finnes noe sted hvor man er villig til å prøve ut ulike former for åpent forhold. Hva er det du søker i et åpent forhold? Spenning, forelskelse eller sex? Søker du eventyr, mer kjærlighet, det å leve ut fantasier, fetisj eller kink? Kommunikasjon er nøkkelen for å lykkes.

Men et åpent forhold er ikke for alle. Det er ikke en dans på roser. Det krever mye ærlig og åpen kommunikasjon, dypdykking i egne følelser og behov, for ikke å snakke om utfordringer med tid og logistikk. Men til gjengjeld kan det generere mye glede til deg og de rundt deg, nye fantastiske relasjoner og et spennende og harmonisk liv.

LES OGSÅ: Salget av de frekke produktene har tatt helt av: – Tønsberg er kjent som en kinky by

Ikke troen?

«Det er for mye å be om at en partner skal tilfredsstille alle dine behov.»

Har du enda ikke troen på at man kan elske flere, eller elske med flere og samtidig ha et lykkelig liv? La meg presentere det på en annen måte:

Tenk deg at du har tre barn, elsker du det andre og tredje barnet ditt mindre enn det første? Neppe, du elsker dem alle like mye, bare ulikt. Slik blir det også med flere partnere, kjærligheten utvides. Ulike partnere vil kunne oppfylle ulike behov og dermed elskes ulikt, men like mye.

LES OGSÅ: Lynn deler både kjærester og sexpartnere. Hun misunner Tønsberg sexklubbene: – Det er ikke fair

Når vi så er inne på barn: I dagens samfunn lærer vi barna våre at vi kan elske hvem vi vil, uavhengig av religion, etnisitet, penger, legning eller kjønnsidentitet. Love is Love. Barn vokser i dag opp med en eller flere foreldre, så det å vokse opp med en polyamorøs familie vil være flere som elsker og ønsker det beste for hverandre. Og når det kommer til det seksuelle aspektet med et åpent forhold, må man kunne skille mellom sex og kjærlighet.