Det er ikke rart at det politiske kartet er på god vei til å tegnes om. De røde som fortsatt er kommunister, styrker seg og får følge av miljøaktivistene. Det som var bondepartiet og som nå er Senterpartiet ser ut til å kunne få statsministeren ved neste valg. Det er på tide at et flertall bestående av Arbeiderpartier, Høyre og Sp tar fatt i roret og holder rett kurs.

* Det som het NSB heter nå Vy, og plutselig er det ikke én sjef i selskapet, men over 50 direktører i en haug av selskaper. Alle har millionlønninger som er langt større enn vår statsministers lønn.

LES OGSÅ: Her er Bane Nors skrekkeksempler: Mor med barnevogn ble sperret inne

* Samtidig er det flere forsinkelser på togene enn det noen gang har vært og alle skylder på det gamle tekniske utstyret.

* Det brukes måneder på utredninger om hvorvidt det går an å ta i bruk tog med to etasjer i stedet for å ta en telefon til Sveits hvor de har brukt det i årevis. Konklusjonen i Norge var at oppholdet på stasjonen ble lenger da flere skulle ut og inn av toget. Svaret fra Sveits var at der har de bredere dører og ingen forsinkelser.

* Det ble for snart ti år siden bygget dobbeltspor fra Tønsberg til Barkåker. Det ene sporet har ikke vært i bruk. De venter nemlig på at dobbeltsporet og signalanlegget skulle bli ferdig til Drammen. Det gjenstår noen år. Hvorfor bygger de ikke forløpende i stedet for litt her og litt der?

LES OGSÅ:

Ut av EØS?


* Vi bevilger milliarder til bevaring av regnskogen, og aldri har det brent ned mer skog ned enn i dag.

* NAV har mistolket reglene fra EØS og tusenvis av mennesker har ikke fått det de har krav på, noen har måtte tilbakebetale trygd og noen har fått erfart å sitte i fengsel. Domstolene og regjering har heller ikke tolket regelverket riktig. Noen må sove i timen.

* Kanskje det hadde vært klokt å komme seg ut av EØS og gjøre som Sveits å ha handelsavtaler og beholde den såkalte selvråderetten. Herre i eget hus med andre ord.

LES OGSÅ: NAV-skandalen er politisk. Og den har et navn: EØS-avtalen.

* Miljøfolket og noen i regjeringen, som tror at Norge kan redde verden, skal tyne sine egne, slik at de får efterlengtede klapp på skulderen og noen skattefrie internasjonale jobber. Kina står for 30 prosent av verdens utslipp. Start der problemet er.

* Landet skal tegnes på nytt og det skapes et lappeteppe der svært lite har en logisk forklaring. Telemark skal slås sammen med Vestfold. Buskerud, som hører naturlig med, forsvinner til Viken og blir en del av et fylke som strekker seg fra Halden til Hallingskarvet, med unntak av Oslo. I Oslo skal Vikens administrasjon ligge. Skjer det en katastrofe i Buskerud, må to fylkesmenn tre i kraft, mens kommandosentralen og politimyndigheten for Buskerud, Telemark og Vestfold ligger i Tønsberg. Helse-Norge er delt i fire regioner. Norge er et lappeteppe.

LES OGSÅ: Vestfoldmuseene får kjeft av revisor


Pengene til Polen

* Når en leder går av i staten blir vedkommende omplassert, gjerne til spesialkonsult, og beholder sim millionlønn.

* Vi betaler avgifter til EU, slik at historien kan bevares i europeiske land. Vi har betalt for vedlikehold av polske slott, mens våre egne stavkirker forfaller.

* Vi skal utrede lyntog til Trondheim. Hadde vi vært 50 millioner mennesker, hadde det vært lurt, men vi er kun 5 millioner.

* Forsvaret skal nok en gang bygges opp. Det koster oss store summer, og vi ligger ubeskyttet i mange år. Det samme var tilfelle før 1940, og vi så hvordan det gikk. Vi mistet en fregatt, og det skal ta ti år før en ny er på plass. Hva driver de på med, disse byråkratene?

LES OGSÅ: Synet som møtte Jarle var forferdelig: – Det sto ingen navn, bare antall lik i gravene

* Det er mange ting som skal samles for å styrke enhetene. Det eneste som oppnås er at det er flere rundt kaffebordet. Beredskapen og politiet styrkes ikke på det viset. Det skal være velutstyrte beredskapssentra, men like viktig er den enkelte enheten ute i distriktet som har kort vei. Førsteinnsatsen er særdeles viktig.

* Det blir færre sykehus og lenger vei for pasientene. Se på hva som skjer med Ullevål og Rikshospitalet. Spør fagfolkene, ikke blårussen, hva som er klokt. Det skal være klokt for mennesket, ikke alltid lommeboken.

* Det har blitt lang vei fra de som lever på minstesatser og til de som har kommet seg frem med skarpe albuer. Gründerne skal vi ta vare på. Mange av dem kan sikker bidra litt mer. Misunnelsen må ikke ta overhånd, men fornuften må innføres i de styrende enheter.

* Det sies til stadighet at havet stiger. Det gjør ikke pensjonen.

Ha en riktig god jul.