Solberg: Nordmenn må få flere barn

Statsminister Erna Solberg under trontaledebatten i Stortinget 2018.

Statsminister Erna Solberg under trontaledebatten i Stortinget 2018. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen vil se på tiltak som kan inspirere nordmenn til å få flere barn, varsler statsminister Erna Solberg (H).

DEL

– Vi skal se på hvilke muligheter vi har til å stimulere flere til å få flere barn, sa Solberg da hun holdt sitt innlegg på dag to i Stortingets trontaledebatt torsdag.

Der pekte hun på at demografiske endringer i befolkningen, med andre ord flere eldre, vil kreve mer av budsjettveksten framover.

Lissepasning til KrF

– Redusert fruktbarhet i befolkningen forsterker dette problemet, sa Solberg.

Uttalelsen var muligens en lissepasning til KrF, som har familiepolitikk og barnereform på topp av sin politiske agenda. KrF skal om en knapp måned bestemme seg for om de skal samarbeide med høyre- eller venstresiden på Stortinget.

– Jeg er glad for at statsministeren tar opp dette problemet, sa Hareide i sin replikk til Solberg.

Høyre-nestor Kåre Willoch tok også opp problemet med nedgangen i fødselstallene da han nylig markerte sin 90-årsdag.

LES OGSÅ: Daglig leder ble tiltalt for alvorlig «snusk» – blankt frifunnet i tingretten (+)

– Stolt

– Dere må etablere en situasjon som er slik at folk ikke blir fattigere når de får barn. Det er det som er problemet i dag. Vær snille og gjør noe med dette, sa Willoch.

Solberg peker på at det er mange årsaker til at tallet på fødsler går ned, blant annet eldre førstegangsfødende. Det kan henge sammen med at folk finner den de vil ha barn med, senere i livet, tror hun.

– Men regjeringen er ikke opptatt av å finne ektefelle til folk. Det må de klare selv, sa statsministeren og høstet latter i salen.

I talen listet hun også opp regjeringens seks prioriterte områder, deriblant arbeidsliv, klima og inkludering, og viste til framgang på flere områder, som mindre lønnsforskjell mellom kvinner og menn, kutt i klimautslipp og flere unge som fullfører utdanning.

– Dette er jeg stolt av. Dette er en villet utvikling, sa Solberg

LES OGSÅ: For ett år siden sluttet Erik å drikke: Nå går han på pub for å minne seg selv på hvorfor (+)

Grillet om politi

Ap-leder Jonas Gahr Støre var derimot mer opptatt av hva regjeringen vil gjøre for å løse krisen i politiet. Elleve av tolv politidistrikter melder om problemer etter politireformen, saker hoper seg opp, og grove voldshandlinger blir liggende så lenge at de ikke kan behandles, påpeker Ap-lederen.

– Det er ikke så negativt som opposisjonen maler det som. Responstiden har gått ned, repliserte Solberg.

– Folk sier jo at de ser mer politi. De sier at de er fornøyd med politiet. Men vi er ikke fornøyd der vi står, og det har vi gitt klar beskjed om til politiet, føyde hun til.

LES OGSÅ: Nå styres også brannmannskapene i Telemark herfra (+)

Nei til pensjonskrav

Støre ville også vite om regjeringen vil støtte kravet om pensjon fra første krone. Rundt én million, i hovedsak unge, kvinner og deltidsansatte, taper denne retten. Er det rettferdig, spurte Støre.

– Hadde det vært kostnadsfritt, hadde det vært enkelt å si ja til dette. Men det er bare én av partene i arbeidslivet som ønsker dette. Det kan bety færre jobber, sa Solberg.

Artikkeltags