Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringens nye karanteneregler vil true både ansatte, barn og elever

Nei til nye karanteneregler i barnehage og skole!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fra 1. januar 2022 har regjeringen bestemt at det skal være fritak for karantenereglene for alle de ansatte i skoler og barnehager. Er man nærkontakt til en smittet skal ikke karantenereglene praktiseres likt som for alle andre mennesker i Norge. Lærere blir fritatt fra karantene i arbeidstiden, men skal i karantene på fritiden. Dette er et tiltak som er ment for å holde barnehager og skoler åpne, slik at barn og ungdom skal få minst mulig innvirkning på sin hverdag.

Les også

Flere gjør endringer i planlagte reiser: – Det kan være lurt å se an utviklingen

Utdanningsforbundet er en organisasjon som ikke bare jobber for medlemmenes lønns- og arbeidsforhold, men som er forpliktet av en profesjonsetisk plattform. Vårt samfunnsmandat er å fremme barn og elevers læring, utvikling og danning.

Slik vi opplever det nå, vil regjeringens nye karanteneregler true både de ansatte, barn og elever. Og det er vårt ansvar som fagforening å si tydelig fra at dette ikke er greit.

Les også

Alle elever skal testes før skolestart: – Informasjon er på vei

Spørsmålet er: hva er det regjeringen ønsker å oppnå med sine nye karanteneregler i skole og barnehage, og vil det nås med de nye karantenereglene?

Ved å opprettholde karantene for smittede og nærkontakter til smittede, hindrer man spredning. Vi mener at en innføring av fritidskarantene vil føre til gjentagende karantener for de ansatte, fordi de vil utsettes for smitte jevnlig. Helse er ikke vårt fag og vi er derfor ikke smitteverneksperter, men vi vil tro at man får luket vekk smitten hurtigere hvis alle som er smittet og er nærkontakter til disse settes i karantene, slik reglene har vært til nå.

Les også

Kunnskapsministeren vil gjøre endringer i trafikklysmodellen

Sentrale tillitsvalgte i Skolenes landsforbund, Lektorlaget og Utdanningsforbundet har uttrykt sterk kritikk mot de nye karantenereglene. Det pekes på at dette ikke har blitt drøftet av partene, samt at det er svært uheldig å innføre et slikt tiltak før alle ansatte har fått tilbudet om en tredje dose. Det deles daglig historier og spørsmål fra foreldre og ansatte på Facebook og i media om hvordan de ansattes arbeidsmiljø blir tilsidesatt fra regjeringens side. Så vidt vi vet så gjelder arbeidsmiljølovens bestemmelser om en trygg og helsefremmende arbeidssituasjon fortsatt. Det må regjeringen ta på alvor. Vi i Utdanningsforbundet Tønsberg støtter kravet om at regjeringen må gjøre en ny vurdering som ivaretar ansatte og dermed også barn og elever bedre.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.