– Hvorfor valgte dere å dra til Kiev? spør guiden Elena Gorkovets.

Norske turister er ikke dagligdags på hennes gratis, guidede byrundturer for byrået «Free Tours».

– Det virker som mange i Vest-Europa knapt har hørt om Ukraina, og bare tror det er en del av Russland, fortsetter hun.

Del

Fotball-EM venter

Ukraina er Europas nest største land og har rundt 45 millioner innbyggere. Her finner man både lave priser, storby og svartehavsstrender.

Etter at Wizz Air startet opp med billig direkterute fra Kiev til Torp, er den ukrainske hovedstaden blitt enda mer tilgjengelig.

Håpet er at Kiev som en av vertsbyene for EM i fotball i 2012 vil bli et mer ettertraktet turistmål. Foreløpig går trafikken stort sett andre veien.

– Mange ukrainere drar for å arbeide i Vest-Europa. Men det kan være vanskelig å få visum. Myndighetene er redd for at arbeidskraften skal forsvinne ut av landet, sier Gorkovets.

FLERE REISETIPS: Sjekk Torp-guiden

Vokter Lenin

Kiev er en by med lang historie. Som hovedstad lå den likevel lenge i skyggen av Moskva.

– Kiev er en av de eldste byene i Europa, sier Gorkovets.

– Men samtidig er landet vårt veldig ungt. Ukraina ble ikke selvstendig før i 1991, og fram til da var hovedstaden Moskva, fortsetter hun.

Spor av kommunisme finnes fortsatt. I den travle gata Shevchenko voktes bokstavelig talt siste rest av den. Der fikk en av de få gjenværende Lenin-statuene i fjor vår nesen knust av vandaler utstyrt med stige og slegge.

Siden da har kommunistpartiet holdt kontinuerlig døgnvakt ved statuen.

Stalinarkitektur

I byens sentrum kan du for øvrig se de fleste stilepoker mikset sammen. Her er alt fra massive bygninger i stalinistisk stil til tusen år gamle kirker.

– Det er ikke alltid så lett å se hva som er gammelt, og hva som er nytt. Mange tror for eksempel den statuen er gammel, sier Gorkovets.

Hun peker på den høye søylen med en forgylt statue av nasjonens mor, som står rett ved byens største torg. Statuen ble satt opp i 2001 for å feire tiårsjubileet for landets uavhengighet.

– Mye av byen ble ødelagt under andre verdenskrig, og det meste er bygget opp slik det var før krigen, forteller Gorkovets.

Hun viser oss en av byens mange kontraster: Glassfasaden til hotell Hyatt, som speiler det falleferdige nabobygget. Bygget har store sprekker i murfasaden, knuste ruter og små trær voksende på de ødelagte balkongene.

Likevel titter folk ut av de ødelagte vinduene når vi går inn i bakgården.

Utmattende energi

Kievs innbyggertall har vokst mye, og nærmer seg nå tre millioner. Veksten har både fordeler og ulemper.

– Byen er livlig, folksom, har høy puls. Det gjør den interessant, men det kan også bli slitsomt i lengden, sier østerrikeren Michael Riedmüller, som har bodd i Kiev de tre siste årene.

– Infrastrukturen er ikke dimensjonert for å frakte alle menneskene fra boligområdene og inn mot sentrum på jobb om morgenen. Det er helt krise, fortsetter han.

– Alt endrer seg raskt her. Den utviklingen som Vest-Europa har brukt 60 år på, har de gjort unna på 20.

– Det er mange innovative unge mennesker her. De er den første generasjonen som ikke har vokst opp i Sovjetunionen. De har et veldig åpent sinn og en tanke om at de kan nå langt, sier Riedmüller.

Bli tilhenger av Tønsbergs Blad på Facebook: 

Hyggelig gamleby

Han mener at hvorvidt Kiev er en fin by, kommer an på hvor du ser byen fra.

– Den gamle delen av byen er hyggelig. Men utenfor sentrum finner du tusenvis av blokker bygget i sovjettiden. Du finner nøyaktig samme type bygg i hele det tidligere Sovjetunionen. De er ikke akkurat vakre, mener han.

Vil du se noe annet enn de typiske turistattraksjonene, er hans beste tips å gå bak fasadene.

– Jeg elsker å gå inn i bakgårdene i den gamle delen av byen. De er et eget univers. I en av bakgårdene her finner du for eksempel to ravner.

–Eller du kan finne vindruer og andre vekster som folk dyrker, sier han, og prøver å vise vei til ravnene for oss.

Med hundrevis av portrom å velge i, viste det seg å være en umulig oppgave.

Høydepunkter i Kiev

* Et av Kievs høydepunkter finner du bokstavelig talt i høyden. Andrijivskij Uzviz er en over tusen år gammel brusteinsgate som forbinder de øvre og nedre sentrumsbydelene. Gata har flere fine gallerier, hyggelige kafeer, restauranter og butikker.

* Sofiakatedralen ble bygget på begynnelsen av 1000-tallet og står på UNESCOs verdensarvliste. Den har 13 kupler og unike gamle fresker. Her finner du også sarkofagen til Jaroslav den vise og hans kone Irina (Ingegjerd Olofsdotter av Sverige).

* Lavraklosteret var et viktig middelaldersk pilegrimssentrum. Fortsatt flokker ortodokse pilegrimer seg her, blant annet for å kysse glasset som ligger over de mumifiserte kroppene til avdøde munker. Lavra står også på UNESCOs verdensarvliste.

* Maydan Nezalezhnosti fikk sine minutter med verdensberømmelse da plassen ble åsted for Oransjerevolusjonen i 2004. Til hverdags er torget byens mest populære møtested, og ligger dessuten på Kievs brede og livlige hovedgate Khreshchatyk.

* Museet for Den store fedrelandskrigen, med statuen «Nasjonens mor» på toppen, er et av Kievs mest kjente landemerker. Inklusive sokkelen er monumentet hele 102 meter høyt. For de krigsinteresserte er også selve museet verdt et besøk.

* Kiev byr i tillegg på stort utvalg av restauranter og utesteder, og har gode shoppingmuligheter med mange nye kjøpesentre.