Drømmer alltid om å reise

Mens det er vinter og kaldt i Norge, mimrer Susanne Eliza Enger (30) om tidligere ferieturer til varmere strøk, og planlegger nye.

Mens det er vinter og kaldt i Norge, mimrer Susanne Eliza Enger (30) om tidligere ferieturer til varmere strøk, og planlegger nye. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Susanne Eliza Enger (30) har alltid en reise på gang. Og for henne og andre unge skal turen helst gå langt.

DEL

Januar: Vietnam og Thailand. Mars: Kreta. Mai: Paris. September: London. Oktober: Thailand. Desember: Thailand.
Slik så året 2012 ut for Susanne Eliza Enger fra Tønsberg.

– Det beste jeg vet er å planlegge reiser, smiler hun.

På fanget i leiligheten på Træleborg har hun en fotobok fra Vietnam-turen. Med gode minner. Susanne vil tilbake dit, men hun vil også andre steder.

En tur til Brasil er under planlegging, ellers står Filippinene høyt på ønskelista.

LES OGSÅ: Gode passasjertall for Torp

Barnevernspedagogen jobbet turnus i fjor, og fikk derfor mulighet til å reise mye.

Lengre og mer eksotisk

Hun er i godt selskap. Nordmenn reiser nemlig som aldri før. Statistisk sentralbyrås årlige reiseundersøkelse viser at feriereiser til utlandet økte med 143.000 fra andre kvartal i 2011 til samme periode i 2012. Tilbake i 2004 ble det foretatt 4,82 millioner feriereiser til utlandet. I 2011 var tallet 6,71 millioner.

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Mediasite ble folk spurt om hvilke områder de ønsker å bruke mer tid og ressurser på. «Reise» kom da på suveren førsteplass både i 2010, 2011 og 2012.

Reiselivsbransjen merker trenden med at særlig unge mennesker er blitt mer reiseglade.

– De unge reiser lengre og til mer eksotiske steder enn før, sier reisekonsulent Tone Ekornesvåg i Berg-Hansen reisebyrå i Tønsberg.

Det er ikke lenger de klassiske Syden-turene som dominerer.

– For det første har det blitt mye billigere å reise langt. For det andre er yngre mennesker reisevante. De har blitt oppdratt til å reise av foreldrene. Verden har blitt mindre, sier hun.

ANNONSE: De syv heteste reisemålene nå

Vil oppleve mer

Som Susanne, er det mange unge som reiser til Thailand. Bali, Australia og USA er også eksempler på populære reisemål.
Elisabeth Eldevik i Ticket reisebyrå i Tønsberg ser også trenden.

– De unge har vokst opp med pengesterke foreldre, og de har vært mange steder. De vil oppleve mer, sier hun, og understreker i likhet med Ekornesvåg betydningen av billigere turer.

– Thailand kan være like billig som Gran Canaria. En flyreise dit som før kunne koste 10.000 kroner, kommer nå på 4-5.000. Dessuten er det billigere å leve der, sier hun.

Bodde i Kongo

Fra Susanne var sju år til hun var ni bodde familien på fem i Kongo der foreldrene jobbet som lærere på et internat. Hun tror det har gitt henne lysten til å reise og oppleve andre kulturer.

– I 2011 var jeg med skolen tre måneder i Tanzania, og i tillegg på ferie på Zanzibar. Da ble reiselysten igjen trigget skikkelig, forteller hun.

Tidligere har hun vært i Spania, Frankrike, på Kreta og to ganger i USA.

– Blir det ikke dyrt å reise så mye?

– Jo!

Hun ler.

– Men det er verdt hver krone. Jeg vil ikke sitte på gamlehjemmet og angre på alt jeg ikke har gjort.

Susanne er singel og har ikke barn. Hun reiser som oftest med venninner.

– Jeg synes ikke jeg ofrer så mye for å få råd til å reise. Det er veldig billig å bo mange av stedene. I Vietnam, for eksempel, får du en middag for to kroner. Og man kan finne veldig billige flyturer på nettet.

ANNONSE: Asias skjønneste tvillingpar

Blitt til en hobby

Susanne anser seg selv som den mest reiseglade i gjengen.

– Det kan være litt vanskelig å få med folk nå som mange er etablert med barn og familie. Så hvis noen snakker om å reise, hiver jeg meg på. Jeg er nok pådriveren, ja, smiler hun.

På mange måter har reiselysten blitt til en hobby for Tønsberg-jenta.

– Når jeg hører folk prater om reiser, skriver jeg det ned, googler og søker alltid etter å finne egne perler. jeg drømmer meg mye bort på nettet, ler hun.

– Å planlegge reiser er det beste jeg vet!

Artikkeltags