Gå til sidens hovedinnhold

Reiselivet i Tønsberg går en tøff høst i møte

For en næring som står for en samlet verdiskaping på 2,3 milliarder kroner i Vestfold, og som sysselsetter 1200 personer bare i Tønsberg, lover denne høsten dårlig for hele regionen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Optimismen blant hoteller og restauranter i Tønsberg var på vei opp i sommer, da ferierende nordmenn inntok byen. Men, så økte smitten. Med nye restriksjoner og et rødt Europakart strømmer kanselleringene inn på nytt. Reiselivet i regionen møter høsten med nye permitteringer. Nå haster det å få på plass en kompensasjonsordning.

Det er regjeringen som har pålagt reiselivet strenge restriksjoner; De har stengt mesteparten av konferansemarkedet, de har innført skjenkestopp ved midnatt, de har stengt Europa og de stengte kompensasjonsordningen 31. august. Så lenge myndighetene holder fast på restriksjoner som hindrer bedriftene å drive normalt, må bedriftene kompenseres. Regjeringen har lovet å få på plass en ny ordning som skal støtte opp om levedyktige reiselivsbedrifter, men vi vet ikke når det kommer. Nå er det helt avgjørende at regjeringen raskt iverksetter en kompensasjonsordning med 80 prosent kompensasjon, og at ordningen får tilbakevirkende kraft fra august.

Les også

Milliardærfamilien ville sikre seg den beskjedne nabohytta - det ble dyrt!

Yrkesreisende er viktig for Tønsberg

Vestfold og Telemark var et populært reisemål blant nordmenn i sommer. SSBs ferske overnattingsstatistikk viser at fylket hadde en god juli måned, med en liten økning i antall overnattinger sammenlignet med juli i fjor. Etter en katastrofal vår var det en viktig måned for reiselivsnæringen. Men, veksten i juli var nesten utelukkende takket være norske gjester. Nå som fellesferien er over går reiselivet i området en tung tid i møte. Også for kurs og konferansemarkedet ser det mørkt ut. Yrkesreisende er et viktig segment for både hoteller og spisesteder i Tønsberg. Men, med fortsatt strenge smittevernrestriksjoner er det få bedrifter som har booket større møter eller konferanser, og det er få yrkesreisende som bor på hotell og som går ut og spiser. For en næring som står for en samlet verdiskaping på 2,3 milliarder kroner i Vestfold, og som sysselsetter 1200 personer bare i Tønsberg, lover det dårlig for hele regionen.

Les også

Dette populære restauranttilbudet er ulovlig i Sandefjord. I Tønsberg, derimot ...

Permitterer 80-90 prosent

På Quality Hotel Tønsberg er kurs og konferansemarkedet nærmest dødt. Så mange som 80-90 prosent av de ansatte vil være permittert utover høsten. Det populære konferansehotellet er ikke alene om å gå en mørk høst i møte. En fersk undersøkelse gjennomført av NHO Reiseliv blant over 600 reiselivsbedrifter 2. september viser følgende:

■ 24 prosent av reiselivsbedriftene i Vestfold og Telemark har permittert ansatte

■ 35 prosent har planer for eller har gjennomført oppsigelser

■ 22 prosent frykter for konkurs

■ Nær halvparten melder om færre bookinger for oktober sammenlignet med i fjor – en svært viktig måned for kurs og konferanser

Les også

Nå har Klubben startet med noe nytt for å lokke gjester til hotellet: – Vi må være litt kreative

Reiselivet har omstilt seg i rekordfart

Reiselivet har deltatt i dugnaden og tusenvis av reiselivsbedrifter har omstilt seg i rekordfart; de bruker personell på andre måter, de legger til rette for avstand, de retter seg mot nye markeder, de endrer sin businessmodell, nedbemanner og noen stenger dørene helt. Med andre ord, bedriftene har vært lojale til myndighetenes smitteverntiltak og alt det innebærer. Samtidig er det ingen andre bransjer som lider så kraftig på grunn av myndighetenes restriksjoner som reiselivet. Det er det helt urimelig at bransjen må ta regningen alene. Det haster å få på plass en kompensasjonsordning som kan berge bedriftene, og sikre at flest mulig har en jobb å gå til når denne krisen er over.

Kommentarer til denne saken