Gå til sidens hovedinnhold

Rekk opp hånda hvis du har lyst til å gå ned i lønn!

Lærere er en spesiell rase mennesker. Vi drives ofte av det kall. Vi ønsker alltid å gjøre en så god jobb som mulig. Uten å kreve belønning. Vi ønsker å yte det lille ekstra. Uten annerkjennelse. Vi ønsker å gi slik at elevene får det best mulig. Uten takk.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi ønsker å gjøre foreldrene fornøyde. Uten å forvente noe tilbake. Vi ønsker å gjøre det best mulig på nasjonale prøver. Uten å jobbe oss i hjel. Det funker dårlig.

Sommerferien kommer alltid i siste liten. Lærere over hele landet har gått de siste ukene på felgen. Spesielt denne sommeren kommer akkurat i tide. Vi er slitne nå. Koronaen har igjen vist hvor gode vi er til å fornye oss. Omstille oss. Til å lære nye ting for å lære det vekk dagen etter. Til å yte det lille ekstra. Igjen. Mange lærere, spesielt kontaktlærere, har aldri jobbet så hardt før. 43,5 timers arbeidsuke har absolutt ikke holdt. 43,5 timers arbeidsuke pleier å holde, så vidt. Heldigvis kommer sommeren til slutt. Vanligvis blir det mye omtalte «lærerferien» brukket i tre deler. To uker på å komme seg, tre uker ferie og én uke forberedelse til neste år. Det gjør godt og er ytterst nødvendig.

LES OGSÅ: Det trengs et kommuneopprør!

Nå går vi derfor snart ut i ferie. Lande- og ladeukene går mot slutten. Vi begynner å få hodet over vannet og bli klare for å nyte sommeren. Og da får vi energien tilbake og lager tid til å reagere. Så, rekk opp hånda hvis du har lyst til å gå ned i lønn.


Rekk opp hånda hvis du vil gjøre samme jobben med litt mindre lønn. Rekk opp hånda hvis du år etter år tar imot nye oppgaver uten belønning, anerkjennelse og takk. Oppgavene til kontaktlæreren blir større og større hvert år. Klassene blir større og større. Og vi er stille. Nå er det på tide å si ifra.

LES OGSÅ: Lærerne: Vi blir detaljstyrt på jobben

Kontaktlærerne i gamle Tønsberg kommune går ned i lønn til neste år. Kommunen gikk ut og sa at ingen skulle gå ned i lønn i sammenslåingen mellom Re og Tønsberg. Tull! Grunnlønna består, men lønna på lønnslippen blir mindre.

I Tønsberg fikk kontaktlærere litt ulikt tillegg etter hvor store klassene var, de som hadde de største klassene får nå om lag 7000 kroner mindre i året. Det er kanskje småpenger, men ville du godtatt lønnsnedgang for de samme oppgavene?

LES OGSÅ: Dette brevet får foreldre til å reagere: – Ikke ålreit i det hele tatt

Kontaktlærere har en stor og krevende arbeidsmengde som bør lønnes høyere, og ikke lavere. Vi som er kontaktlærere legger ned så mye jobb. Vi kan ikke nekte å få dette ekstra ansvaret og arbeidsbyrden som ligger i å være kontaktlærer, derfor er de ekstra kronene i året ekstra viktige.

De sukrer pillen for de som ikke egentlig vil og de motivere til bedre jobb. Og Utdanningsforbundet godtar at dette er en harmoniseringsprosess.

Det er på tide å si stopp. Det er på tide å si ifra. Det er på tide at flere vet. Det er på tide at Tønsbergs Blad tar opp saken. Det er på tide at utdanningsforbundet tar kampen en gang til. Rekk opp hånda hvis du vil gå ned i lønn, vi vil ikke!

Kommentarer til denne saken